Personalens schemaförslag stoppades – ”känns som ett hån”

2016-03-23 13:03:48

foto: Per Johansson
RS Sundsvall kampanjar mot nedskärningarna.

Nedskärningarna inom äldreomsorgen i Sundsvall fortsätter. Resultatet blir sämre arbetsförhållanden för personal och sämre vård för brukarna.

Att arbetsgivaren alltid försöker anpassa (försämra) personalens schema till det faktum att att det blir mindre personal utgör en stor del i neddragningarna.
På Almedalens äldreboende hade ett schema arbetats fram av personalen för att de skulle slippa jobba varannan helg. Deras schemaförslag kördes dock över av arbetsgivaren med hänvisning till att det stred mot arbetsmiljölagen. Att det schema som de anställda hade röstat fram stoppades väckte stor bestörtning.

– Beskedet kom på den internationella kvinnodagen. Det känns som ett hån, sade Kommunals representant Ingela Dahlberg till Sundsvalls Tidning.
Omvårdnadskostnaderna samt hyran har höjts för de äldre på boendena och nu dras personal in, vilket innebär att det blir sämre omvårdnad.
– Det är synd om de äldre, kommenterade Dahlberg vidare.
 
Turbulensen i Socialförvaltningen syns även högre upp i organisationen. Affärsområdeschefen Maria Banér säger upp sig efter 16 år i tjänsten.
– Eftersom vi har så stora besparingar är det ett stort ekonomifokus och själv bryr jag mig om kvaliteten för våra brukare, säger Banér till Sundsvalls Tidning.
Anställda som Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS)  i Sundsvall har pratat med berättar att det är en omorganisation på gång. Socialdirektören Silvia Sandin Viberg ska enligt uppgift presentera förslag för socialnämnden under denna vecka.

Både personal och brukare liksom anhöriga är oroliga för nedskärningarna. Personalen verkar trött och uppgiven på många håll.
Det som skulle behövas är initiativ till kamp. Just nu präglas stämningen av trötthet och uppgivenhet. Många söker sig exempelvis till andra jobb.
Vi i RS har varit ute på gatorna i Sundsvall och talat om behovet av kamp mot nedskärningarna. Vi hoppas kunna samla till protester bakom krav på att stoppa nedskärningarna och kräva mer resurser till äldreomsorgen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!