Peter Hadden 1950-2010

2010-05-12 14:23:41
Den 5 maj avled Peter Hadden ef­ter en tids sjukdom.
Peter Hadden var under hela sitt liv en hängiven socialist. Han var ordförande för det irländska Socialist Party på Nordirland och han var en av Committee for a Workers’ Internationals (CWI:s) förgrundsgestalter.
– Det är med djup bestörtning och sorg som vi måste meddela att Peter Hadden dog i sitt hem den 5 maj efter en att ha fört en modig kamp mot den cancer han drabbats av. Peter Hadden spelade en oerhört betydelsefull roll i den irländ­ska och internationella arbetarrö- relsens kamp.
– Peter Hadden bidrog med si­na många böcker och artiklar till att utveckla de socialistiska idéerna på Irland och globalt, särskilt gäller det i frågan om socialister och kampen för nationell befrielse. Hans långa och envisa kamp för arbetarenhet på Nordirland och mot all form av sekteristisk splittring var en källa till inspiration för arbetare och fattiga i andra länder där svåra nationella och etniska konflikter rasar, säger Gary Mulca­hy från Socialist Party på Nordirland till Offensiv.

In i det sista var han aktiv och med sina analyser och kommentarer bidrog han till att utveckla och fördjupa CWI:s politik och program.
På uppdrag av CWI besökte han flera länder, däribland Sverige i början av 1980-talet, och var med om att bygga CWI i exempelvis Tjeckien.
Offensiv har sedan starten 1973 översatt och publicerat många av hans artiklar. I det som tragiskt nog skulle visa sig bli hans sista artikel i Offensiv rapporterade han från arbetarnas ockupation av Visteon/Ford i Belfast för drygt ett år sedan. Peter Hadden inte bara skrev om ockupationen; han deltog i den och hans och Socialist Partys arbe­te till stöd för Visteonarbetarna vann stöd och respekt.
Peter Haddens död är en stor förlust för den socialistiska rörelsen. Det är genom att fortsätta hans inspirerande kamp för arbetarklassens enhet, internationalism och socialism som vi bäst hedrar hans minne.
Peter Hadden begravdes i Belfast måndagen den 10 maj.

Offensiv redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!