Pigan och hemmafrun kommer tillbaka

2007-09-12 14:22:19
Att högeralliansen skulle driva en kvinnofientlig politik var väntat. Men, som med alla andra attacker på lågavlönade, sjuka och arbetslösa, har man satt igång i rask takt.

Som om det inte vore nog med de gåvor som redan har delats ut till det välbeställda skiktet i samhället, genom bland annat avskaffandet av förmögenhetsskatten och ersättningen av fastighetsskatten med en avgift, så införde regeringen redan den första juli pigavdraget, som innebär att de som har råd kan anställa en piga för städning och tvättning och sedan dra av en stor del av kostnaden för det på skatten.
Högeralliansen har nu enats om att man vill göra det möjligt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag för föräldrar som stannar hemma.

Ännu en kvinnofälla

Vårdnadsbidraget är ytterligare en kvinnofälla, då ersättningen är så pass låg som 3 000-4 000 kronor per månad för den som stannar hemma. Detta kommer att innebära att kvinnor, som i genomsnitt får 80 procent mindre i lön jämfört med män, kommer att vara de som stannar hemma med barnet. I Nacka kommun, där vårdnadsbidraget har funnits i tre år, är det bara tre av de 75 som har sökt bidraget som är män.

Minskad sysselsättning

I Finland har bidraget funnits sedan mitten av 1980-talet, och där är bara 5 procent av bidragstagarna män. I både Norge och Finland minskade kvinnors sysselsättning efter införandet av vårdnadsbidraget, vilket ger kvinnor en svagare ställning i samhället. Kommunerna kommer också att avveckla den kommunala barnomsorgen allt snabbare med ett införande av ett sådant bidrag.
I Haninge kommun trycker den blågröna alliansen på för att man ska gå i täten för ett vårdnadsbidrag, detta samtidigt som man skär ner med tio miljoner kronor i barnomsorgen och skolan och kortar ned vistelsetiden för barn till arbetslösa och sjuka.

Rusta upp barnomsorgen

Det kommer också att bli lättare för arbetsgivare att slippa undan skyldigheten att anpassa arbetet så att det också passar föräldrar och de får fritt fram att diskriminera föräldrar.
Statsbudgeten har ett ekonomiskt överskott på 138 miljarder kronor år 2007. Samtidigt ser arbetare, sjuka, arbetslösa och kvinnor allt fler attacker på sina rättigheter komma.
Rättvisepartiet Socialisterna tar kamp för en bra barnomsorg för alla, mot de privatiseringar och nedskärningar som görs.
Vi kräver också allas rätt till fasta jobb istället för otrygga slavjobb som piga i någons hem.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!