Piloterna vann striden om kollektivavtal

2016-03-02 11:25:11
Piloternas strejk, liksom de kabinanställdas strejk dagarna innan, fick arbetsgivarna att backa och skriva på ett kollektivavtal.

Den 25 februari kl 00.00 trädde Svensk Pilotförenings (SPF, piloternas fack) utvidgade konfliktvarsel med varannan dags strejk och sympatiåtgärder i form av övertidsblockad på sex andra flygbolag i kraft. 

Stridsåtgärderna var en följd av att  flybolaget Flybe och dess bemanningsbolag Global Employer Company (GEC) hade vägrat att teckna kollektivavtal. 

Dagen efter att varslet hade trätt i kraft gav Flybe/GEC, som flyger för SAS räkning, slutligen upp sitt motstånd mot att teckna ett kollektivavtal. Den uppgörelse som slöts innebär enligt SPF att piloterna i GEC och Flybe nu omfattas av de villkor som motsvarar regionalflyget i Sverige och att piloterna får den grundläggande anställningstrygghet som facket har krävt.

– Svensk Pilotförenings medlemmar har tydligt visat att vi inte accepterar att villkoren för piloter används som konkurrensmedel. Vi har nu kunnat säkra att piloterna i Flybe/GEC omfattas av villkor som ligger väl i linje med övriga piloter i regionalflygsegmentet, säger Tommy Larsson, förhandlingschef hos SPF, i ett pressmeddelande.

Dagarna innan piloterna fick sitt kollektivavtal hade kabinanställda och fackförbundet Unionen, efter dryga en dags strejk, vunnit samma strid och fått ett kollektivavtal med Flybe/GEC. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!