Piteå i motstånd mot rasism och nazism

2012-05-10 13:28:01
Lördag den 5 maj slöt ett 60-tal upp till manifestationen mot rasism och nazism som Nätverket Piteå mot rasism (NPMR) kallat till. En bra uppslutning trots väldigt dåligt väder.

På samma torg som vi 2004 stoppade Sverigedemokraterna, samlades vi nu som ett svar på att den nazistiska sekten Svenska motståndsrörelsen (SMR) har försökt sprida propaganda.
Piteå har en antirasistisk tradi­tion och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har här länge varit kända för sitt arbete mot rasismen.
När vi riggat färdigt högtalarna kom en sosse fram och frågade en av arrangörerna hur det hela hade börjat.
Svaret var att de kommit på idén med en manifestation efter dialog med RS som tidigare hållit ett torgmöte.

Arrangörerna bjöd på musik och dansunderhållning, men själ­vfallet även talare.
Ronny Eriksson, komiker, musiker och lokalprofil, använde sig av satir i sitt tal och framförde sin a capella-låt ”Storsvensken”.
Talade gjorde även representanter från S och V. Socialdemokraten talade urvattnat om att Piteå behöver fler invandrare för att få arbetskraft. Vänsterpartiets talare informerade dock om den våldsamma nazistiska sekten SMR och dess agenda.

Statlig rasism och regeringens segregationspolitik var några punkter som Raymond Ohlson, medlem i RS samt aktiv i Asylrörelsen i Norrbotten, talade om.
Han lyfte även fram det ­viktiga med kampen och gav konkreta exempel på hur man har fått Migrationsverket att backa genom ockupationer, blockader och protester. Det var även den enda talaren som visade att rasismen har bakgrund i ett system som bygger på klass­klyftor där de ­rika kan skylla på invandrare när man genomför nedskärningar.
RS Piteå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!