Platt fall för bankhöjdare

2015-03-11 17:09:28
Handelsbankens vd Pär Boman har, enligt bankens ledning, formellt fått sparken från sin post för att istället bli som det heter arbetande ordförande – vad gör en icke-arbetande ordförande? – i samma bank. Att Pär Boman formellt fick sparken innebar inte någon lönesänkning. Som ordförande skulle han få behålla sin vd-lön på omkring 11,2 miljoner kronor om året.  11,2 miljoner för fyra styrelsesammanträden om året. Det är en timpenning som motsvarar flera arbetares månadslöner.

När denna skandal avslöjades sa Handelsbanken att Pär Boman inte alls har fått sparken. ”Handelsbankens styrelse har träffat en överenskommelse med den avgående vd:n Pär Boman om två års fortsatt anställning i banken med bibehållen lön”, skrev avgående styrelseordförande Anders Nyrén i ett pressmeddelande i måndags. Oavsett vad som gäller får Pär Boman 11,2 miljoner kronor om året och kan se fram emot en mångmiljonpension.

Pär Boman är för övrigt också föreslagen till ny styrelseordförande i skogsjätten SCA, det storbolag som avslöjats smörja sina högsta chefer och bolagsstyrelsen med jaktresor, jaktslott och privata resor i lyxjetflygplan. I egenskap av styrelsemedlem, då Handelsbanken är en av SCA:s två största ägare, satt Pär Boman i bolagsstyrelsen och lät sig väl smörjas. Ett tiotal jaktresor hann han med innan han kom på att det inte var så bra att låta sig bjudas. Att denna insikt råkade sammanfalla med att jaktresorna avslöjades var förstås bara en tillfällighet.

Inte bara Handelsbankens höjdare utan även andra storbankers höjdare åkte gratis med SCA:s lyxjet: Swedbanks vd Michael Wolf och bankens styrelseordförande Anders Sundström var exempelvis flitiga resenärer. Nordeas vd Christian Clausen är en annan som flög och jagade med SCA. 

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström, som får 2,3 miljoner kronor i arvode för en handfull sammanträden om året, sa i en radiointervju i februari att han inte kände någon ånger för att han hade åkt med på SCA:s mutresor. Inte heller kände han någon ånger över att det var han som såg till att Swedbanks vd Michael Wolf numera har en årsinkomst på dryga 13 miljoner kronor efter en lönehöjning på 60 procent i fjol.  

Men det hindrar honom inte från att samtidigt hävda att: ”Det är jobbigt att se hur klyftorna växer. Men jag är inte en del av det.” Ett uttalande som är kemiskt fritt på sanning.

Anders Sundström var tänkt att bli Socialdemokraternas nye ledare när Håkan Juholt fick sparken. Men han tog inte jobbet. Det var väl för dåligt betalt. Det säger dock en hel del om vad för sorts parti Socialdemokraterna har blivit – ett rakt igenom borgerligt parti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!