Polen: Kampen för aborträtt får ny kraft

2018-03-07 16:20:38


I år har flera demonstrationer under parollen Strajk Kobiet – kvinnostrejk – anordnats i Polen.

I början av januari skickades två ”medborgarförslag” om aborträttigheter till det polska parlamentet. Reaktionärerna vill förbjuda abort även när fostret är missbildat, medan rörelsen Ratujmy Kobiety (Rädda kvinnorna) kräver rätten till abort på begäran upp till 12 veckors graviditet.

Idag är lagstiftningen om abort i Polen en av de mest restriktiva i Europa efter Irland och Malta. Abort är endast lagligt när graviditeten är resultatet av våldtäkt, när fostret är missbildat eller när kvinnans hälsa är i fara.
Liksom 2016 har parlamentet röstat för att diskutera förslaget som begränsar abort och har avvisat förslaget till valfrihet. Den traditionella liberala oppositionen (Medborgarplattformen och Nowoczesna) spelade en stor roll i att avvisa lagförslaget, medan många ledamöter avstod eller lade ned sina röster. De är inte redo att ta tydlig ställning i frågan.
Många väljare har de senaste två åren blivit övertygade av argumenten om kvinnans rätt att välja och blev förvånade när de upptäckte att deras parlamentsledamöter inte är för aborträtten.

Rörelsen Ratujmy Kobiety och deras anhängare tillbringade månader med att samla tillräckligt många signaturer för att propositionen som föreslår abort på begäran skulle diskuteras i parlamentet, men det stoppades genast av den så kallade oppositionen. Detta ses som en svek av rörelsen, som fortfarande hade illusioner om dessa partier.
Ironiskt nog röstade en del av den konservativa majoriteten från det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) för att diskutera denna proposition. PiS-politikerna hävdar att de stöder tanken på att förbjuda abort även när fostret är skadat. Men deras de facto-ledare, Jarosław Kaczynski, hoppades att en parallelldiskussion om båda förslagen skulle ge en möjlighet att undvika en frontalkonfrontation med kvinnorörelsen.
PiS är under tryck från den socialt och ekonomiskt kraftfulla kyrkan för att begränsa aborträtten och hoppades efter den senaste regeringsombildningen på stabilitet.
Politiker av olika trender i det kapitalistiska etablissemanget har utnyttjat abortfrågan för sina politiska manövrer, oavsett deras egna åsikter och oavsett att det handlar om miljontals kvinnor.

Alternatywa Socjalistyczna, CWI i Polen, stödde insamlingen av signaturer för Ratujmy Kobiety, samtidigt som vi argumenterade för att man inte kan förvänta sig att vinna rätten till abort på begäran enbart via parlamentet. Namninsamlingen ger möjlighet att diskutera på gatan och övertyga fler om aborträttigheter och visa att fler stöder kravet. 2016 tvingade kvinnostrejken högern att backa, men inte så långt som att gå med på abort på begäran. Vi kan vinna rätten att besluta över oss själva och över våra egna kroppar endast med en massrörelse som går till offensiv mot högerns attacker.
Över hela Polen har vänsterpartiet Razem i år organiserat demonstrationer under slagordet Strajk Kobiet (Kvinnostrejk). Strajk Kobiet kallade de liberala parlamentsledamöterna som röstade mot aborträttigheter ”förrädare” och tackade de som röstade för förslaget och krävde i sina tal att de skulle rösta för pro choice-kandidater från något parti i nästa val. Rörelsen har lärt sig nödvändigheten av kandidater oberoende från de etablerade kapitalistiska partierna.
Alternatywa Socjalistyczna kräver fullständiga reproduktiva rättigheter (fri abort och preventivmedel samt konstgjord befruktning vid behov, sexualutbildning värd namnet på skolorna) tillsammans med krav som verkligen skulle tillåta att kvinnor väljer att ha ett barn eller inte, som tillräckligt med offentlig barnomsorg och förskolor samt en massiv ökning av anställda i offentlig service (som desperat behöver det) för att säkra arbete för alla.
Dessa krav kan lägga grunden för en gemensam kamp för kvinnorörelsen och fackföreningarna. Den största fackliga federationen OPZZ stödde kvinnostrejken 2016 och har kritiserat parlamentets agerande. Inga konkreta steg att bygga rörelsen togs dock av fackledningen. Vi uppmanar arbetarrörelsen att spela en aktiv roll i kvinnokampen.

För närvarande är kvinnorörelsens ledning självutnämnd utan demokratisk kontroll över dess krav och taktik. Detta leder till att de tusentals som har mobiliserats till gatorna inte erbjuds någon väg framåt. Ledningens politiska turer och förbindelser med borgerliga partier avlägsnar dem också från de bredare skikten av radikaliserade aktivister.
Vi kräver att kommittéer organiseras på arbetsplatser, universitet, skolor och lokalsamhällen som kan bredda och organisera kampen, men också demokratiskt avgöra rörelsens krav och strategi.
Under de senaste 25 åren har den underutvecklade polska kapitalismen inte kunnat (och har aldrig försökt) tillhandahålla tillräcklig barnomsorg, förskolor, sjukhus, bostäder med mera. Kampen för reproduktiva rättigheter måste kombineras med facklig kamp och kampen för ett socialistiskt samhälle. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!