Polen: Mer än 15 år av antiabortlagar

2008-03-05 16:38:56
I början av 1990-talet ledde återupprättandet av kapitalismen i Polen inte bara till attacker på levnadsstandarden och massiva förluster av arbetstillfällen, utan också till brutala attacker på kvinnors rättigheter. Attackerna pågår fortfarande. Det är framförallt arbetarkvinnorna som drabbas hårdast.

År 1993 genomförde de katolsk-nationalistiska krafterna organiserade runt post-Solidaritet-partierna en abortlag som är en av de mest restriktiva i Europa. Denna lag tillåter bara abort om det föreligger risk för kvinnans liv eller hälsa, om fostret är vanskapt eller lider av obotliga sjukdomar eller om graviditeten är följden av kriminella handlingar som våldtäkt eller incest.
I praktiken förhindras emellertid ofta kvinnor att få sina rättigheter tillgodosedda även i de fall då de är kvalificerade för abort inom de restriktiva ramarna för abortlagstiftningen. Under de 15 år som den abortfientliga lagen har funnits har en atmosfär av rädsla hunnit utvecklas bland läkarna. Läkare vägrar ofta att utföra aborter på kvinnor som har laglig rätt till det därför att de fruktar för straff eller på grund av sina egna religiösa fördomar.

Högern besegrades

För bara 18 månader sedan försökte det högerorienterade Förbundet för polska familjer förändra grundlagen i syfte att införa ett totalt abortförbud.
Under kampanjen för att försvara kvinnors rättigheter och stoppa detta förbud, anslöt sig polska gruvarbetare från Augusti 80-facket till kvinnorättskämparna och gick ut på gatorna. Denna gång blev högern besegrad och förlorade omröstningen i parlamentet.
Kvinnorättskämparna och arbetarrörelsen måste dock vara alerta för att kunna förhindra ytterligare attacker och måste, när tiden är mogen för det, ta kamp för att återta det kapitalismen har stulit från dem.

Paul Newberry,
Grupa na rzecz Miedzynarodówki Robotnicze (CWI Polen)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!