Polis misshandlade palestinsk flykting

2010-06-09 13:51:04
När hela världens ögon riktas mot katastrofen i Gaza och Israels attack mot Ship to Gaza fattar Migrationsverket beslut om att neka palestinier uppehållstillstånd i Sverige, men de kan inte utvisas och tvingas därför leva illegalt som papperslösa. De är fast i Sverige.

Magid Esleem fick avslag på sin asylansökan i överdomstolen i onsdags. Igår fick han veta att han kommer att få sitt finansiella stöd indraget. Samti-digt har han inte tillstånd att arbeta i Sverige, vad ska han leva av?
– Ge mig uppehållstillstånd, eller skicka åtminstone tillbaka mig till mi­na barn och familj, säger Magid.

Magid hade från början aldrig planerat att komma till Sverige. Han var i USA på en översättningskurs när Hamas fick kontrollen över Gaza. Magid är inte Hamasanhängare och på vägen hem, när han skulle byta plan i Frankfurt, fick han veta att han inte kommer in i Palestina längre. Han hamnade i Sverige, får inte uppe-hållstillstånd och kommer nu inte hä­rifrån. Som Offensiv rapporterade i förra numret har Magid inte träffat sin familj på fyra år.

När Magid gick till Migrations­verket i fredags och frågade hur han skulle kunna överleva, ringde de po-lisen. Polisen plockade upp Magid, men körde honom inte till polisstationen som han trodde, utan spöade upp honom och dumpade honom se­dan någonstans i närheten av Bergshamra.
– Jag har blivit misshandlad av Hamas, men jag är chockad över vad den svenska polisen gjorde. De sa åt mig att åka hem, men jag kan ju inte!, berättar Magid.

Magid har inga rättigheter och mår väldigt dåligt. I Sverige finns palestin­ska flyktingar som har suttit i häkte i upp till 18 månader för att de inte får sin asylansökan beviljad och myndigheterna inte vet vad de ska göra med dem.
Asylsökande i Sverige behandlas som kriminella. Rättvisepartiet Socialisterna kräver allmän amnesti för alla asylsökande.
Denna tidning gick i tryck den 8 juni. Dagen efter, onsdagen den 9 juni, genomfördes en protest utanför Migrationsverket i Solna.

För mer info, kontakta Stödgruppen för papperslösa palestininer: 070- 777 29 84.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!