Polisen jagar flyktingar i tunnelbanan

2013-02-27 13:49:08
Polis, Migrationsverket och Kriminalvårdens samarbete REVA (rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete), som går ut på att jaga papperslösa flyktingar, har vid årsskiftet introducerats även i Stockholm.

Tidigare har detta enbart funnits i Skåne, men målsättningen är att sprida det i hela landet till nästa år och redan i slutet av sommaren ska det införas i Göteborg.
I Malmö har polisen ett arbete som stoppat bland annat cyklister och arbetande, med invandrarbakgrund, med olika ursäkter enbart för att kolla upp om dessa har papper. Resultatet i Skåne innebar att 25 procent fler utvisades år 2011.

I Stockholm har detta nu lanserats med bland annat id-kontroller i tunnelbanan. Under februari har polisen i snitt kollat legitimation på 26 personer per dag, minst två av dessa har varit papperslösa.
Det här är en ny attack i den allt brutalare flyktingpolitiken där papperslösa flyktingar är längst ned i samhällskedjan.
Samtidigt är det en rasistisk ­attack på så sätt att människor i Sverige kategoriseras genom hudfärg. Det här måste stoppas och kan enbart göras genom kamp. Kampen får inte sluta vid REVA, det behövs strid för att tvinga asylrätten upp på dagordning­en igen.

Det är ett varningstecken att polisen allt mer vänjs in som en överhet på gatan. Flyktingar och invandrare attackeras nu, men i perioder av klasskamp framöver kommer dessa metoder att användas mot hela arbe­tarklassen. Det här handlar inte om att enbart invandrare ska försvara sig, utan om att arbetarklassen behö­ver mobilisera sig mot dessa ­attacker.
Det är ingen större överraskning att regeringen lanserade REVA i tider av kris, där Sverigedemokraterna har ökat i opinionsundersökningarna.
En aktiv rörelse underifrån mot dessa rasistiska attacker kan även trycka tillbaka SD, men då krävs ett politiskt program i frågor som gäller bostad, utbildning, vård och jobb.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!