Polisens dödsskjutning satte Tottenham i brand

2011-08-10 14:27:25
Flera områden i London och en rad andra engelska städer har de senaste dagarna skakats av kravaller, plundring och skadegörelse.
Det handlar i första hand om spontan ilska mot polisbrutalitet, nedskärningar och nyfattigdom.

Kravallerna inleddes i Tottenham, ett område i Haringey kommun i norra London, som hyser 10 000 arbetslösa och som har drabbats hårt av högerpolitiken.
Det är ett område ”utan möjligheter och där du ständigt stoppas av polisen för att du är svart”, som en 18-åring sa till London Evening Standard.
Upploppen och plundringen i Tottenham följde efter att Mark Duggan, 29, skjutits ihjäl av polisen.
Vissa politiker och media säger att bakom kravallerna står ”utomstående krafter” och ”huliganer”, men det har framför allt varit fråga om spontana aktioner från unga vars vrede exploderat.

Enligt ungdomar som samlades på Tottenhams gator den 7 augusti var de upplopp som ägde rum kvällen innan ett uttryck för den ilska och frustration som bubblar upp i området. Och så länge inga fundamentala förändringar äger rum finns en jordmån för nya kravaller.

Mark Duggans död är den senaste av en rad chockerande dödsfall som polisen bär ansvar för. I de flesta fall är det svarta män som har dödats.
Kravaller, plundring och skadegörelse erbjuder ingen väg framåt, även om man kan förstå orsakerna till människors ilska och frustration.
Det som behövs är en organiserad och enad kamp för jobb, bostäder och social service.
Kampanjen mot nedläggningar av Haringeys fritidsgårdar visade den potential som finns att organisera ett lokalt motstånd.

Socialist Party (CWI i England/Wales kämpar för:
  • Fackföreningarna måste tillsätta en oberoende utredning av Mark Duggans död. Demokratisk och lokal kontroll av polisen.
  • Nya bostäder måste omedelbart byggas till dem som har blivit bostadslösa till följd av skadegörelsen. Massiv satsning på att bygga nya kommunala bostäder.
  • Öppna alla stängda fritidsgårdar. Erbjud lokala ungdomar tjänster och efterfrågan på finansiering från staten att betala för det.
  • Nej till alla offentliga nedskärningar och jobbneddragningar. Gratis utbildning för alla. Offentliga investeringar i nya arbetstillfällen, infrastruktur och service.
  • Bygg en masskampanj för jobb och välfärd – kamp för en socialistisk samhällsförändring och en demokratisk planering av ekonomin.

Sarah Sachs-Eldridge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!