Polisens massgripande av antirasister utreds

2009-02-04 17:01:39
Åklagare och polisens avdelning för interna utredningar har startat flera ut- redningar om huruvida polisen i Stockholm har brutit mot gällande lag vid ingripandet mot antirasister vid Sverigedemokraternas torgmöte i Stockholm den 25 januari.

Utredningarna har startats efter förfrågan från allmänheten till bland annat Åklagarmyndigheten i Stockholm, om att polisen på plats ingrep mot antirasister utan laga stöd och efter information om att en antirasist blivit misshandlad inne i en polispiket av Norrmalmspolisen.

Det handlar om vår allas rätt att yttra oss, framför att stå tysta. Vilket grundlagen ger oss rätt till, men som polisen på plats med deras insats menar inte ger oss den rätten. Därtill bar inte polisen på plats synliga ID-nummer, vilket de ska göra vid insatser som denna. Detta faktum kommer att försvåra den inter­na utredningen av vilken polis som gjorde sig skyldig till vad.

Polisen på plats
gjorde sig även skyldig till kartläggning av åsikter. Varje deltagare filmades digitalt av polisen. Oavsett om de endast stod och tittade på eller blev mål för polisens insats.
Vart den digitala informationen tagit vägen återstår att se. Information som denna brukar hamna hos länskriminalens underrättelseenhet och hos Säpo under rubriken ”Vän­steraktivister”. Detta är ett brott mot åsiktsfriheten.

Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!