Polisstormningen – ”De såg ut som RoboCop”

2009-11-25 20:34:06
Runt klockan 6 på fredag morgon genomfördes en stor polisinsats för att töm­ma det ockuperade huset i Rinkeby, som genast spärrades av med väktare och strax därpå togs i besittning av den kända rivningsfirman Rivners.

Operationen inleddes med en skrämmande stormning av huset, utförd av svartklädda poliser i hjälm, som enligt någon liknade ”RoboCop”. Flera demonstranter upprördes över det aggressiva agerandet mot ockupanternas arm­krokskedja i foajén som stod i bjärt kontrast mot den låga profil som hölls av dialogpolisen tidigare under den vecka som ockupationen pågick.
En Rinkebybo fick föras till sjukhus i ambulans efter att ha drabbats av andnöd, då han först förvägrades att hämta sin medicin.

Samtliga 26 övriga som befann sig inne i huset greps. Utanför huset greps även Offensivs redaktör Arne Johansson efter att ha larmats om polisinsatsen och begärt att få tala med insatschefen. De 27 fördes i en hyrd SL-buss till Västerortspolisen i Solna. Av de bortförda var fyra medlemmar i Rättvisepartiet Socialister­na.
Under bussfärden till Solna tvingades bussen att stanna flera gånger på grund av en bakdörr som hela tiden gick upp.
Flertalet poliser uppträdde respektfullt under resan, samtidigt som demonstranterna höll moralen uppe genom kampsången ”Vi ska rädda huset, aldrig ger vi upp…”

En av poliserna bidrog dock till att solka kårens rykte ytterligare ge­nom rasistiska ”skämt” som: ”Har somaliska föreningen gått vilse?”; ”För feg för att sno, för lat för ett vanligt jobb” (om en kollega med invandrarbakgrund); ”Jag vill också bygga ett nytt samhälle, fritt från den där migrationspolitiken, om du förstår vad jag menar?”.
Samtliga 27 släpptes under förmiddagen efter ett förhör där de delgavs misstanke om olaga intrång och egenmäktigt förfarande.
– Jag förklarade att jag varken brutit mig in eller spärrat någon dörr, men att jag av och till liksom hundratals Rinkebybor, andra me­dia och lokala politiker befunnit mig i det ockuperade huset och deltagit i proteströrelsen mot de odemokratis­ka planerna på rivning, säger Ar­ne Johansson.
Flera av dem som släppts tog sig efter polisförhöret tillbaka till en spontan samling utanför Rinkebyhuset, där även andra vänner till hu­set hade samlats. Även chefen för Fastighetskontoret, Stockholms fastighetsdirektör Torbjörn Johansson, hade tagit sig dit för att försöka försvara sitt agerande som beställare av rivningstillståndet.

Nytt var Torbjörn Johanssons ihärdiga försäkran att den anlitade rivningsfirmans uppgift än så länge bara handlade om en miljösanering som han påstod skulle vara nödvän­dig, oavsett om huset ska rivas eller byggas om.
Medan hela rivningsprocessen hittills har handlagts ”på delegation” av tjänstemännen utan några politis­ka beslut, försäkrade han nu att det är politikerna i Fastighetsnämnden som ska ta det slutliga beslutet om rivning.
Om detta visar sig vara sant finns det fortfarande tid för en fortsatt kampanj för att rädda det stora f d förvaltningshuset för små bostä­der, föreningslivet, hantverkare och ungdomsverksamhet eller liknande.
Till huset hade också en byggen­treprenör tagit sig, som förklarade sitt intresse av att köpa huset för en möjlig ombyggnad till akutbostäder eller liknande och som helt underkände argumentet att det skulle vara billigare ”att riva och bygga nytt”.

RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!