Polisvittne kunde inte identifiera de åtalade

2012-03-29 12:45:07
Rättegången mot fyra åtalade asylaktivister inleddes den 20 mars och fortsatte den 23 mars i Attunda tingsrätt. Åtalet gäller den protest som hölls vid flyktingförvaret i Märsta den 22 juni förra året. Dom meddelas den 5 april.

Två av de åtalade är medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna: Amer Mohammed Ali och Hugo Wittling, båda under brottsrubriceringarna ”ohörsam­het mot ordningsmakten” och ”våldsamt motstånd”. Enligt förundersökningen ska uppemot femton aktivister ha vägrat att flytta på sig efter att polisinspek­tör Jesper Molander uttalat en så kallad ordningsbevarande befallning.
– Åtalen är helt konstruerade. Vi hörde aldrig någon uppmaning innan polisen gick till angrepp, kommenterade Amer innan rättegången började.
Under protesten blev både Amer och Hugo misshandlade av polisen.

– Ingripandet gick blixtsnabbt. Amer och jag blev attackerade med batonger utan förvarning, berättar Hugo.
– Jag satt inte med bland de andra aktivisterna, men sprang fram för att ifrågasätta misshandeln. Innan jag hann komma fram blev jag tacklad, nedbrottad och lagd på mage med ett knä hårt tryckt i ryggen. Jag kunde knappt andas och trots att jag försökte säga detta till polisen så släppte de inte greppet, sa den tredje ­asylaktivisten.
Polisen Jesper Molander hördes som vittne för åklagarsidan. Det blev dock snabbt ­uppenbart att han inte kom ihåg situationen, knappt ens svagt, då han inte kunde identifiera någon av asylaktivisterna. Tvärtom! Den enda han pekade ut var den tredje åtalade och sa att denne suttit i armkrokskedjan och gjort våldsamt motstånd – trots att  inte ens ha suttit med de andra aktivisterna.

I den egna rapporten som ingick i förundersökningen, skrev Molander att tre polispatruller (24 poliser) ingick i insatsen. I förhö­ret sa han att det var två patruller (sexton poliser). Han talade i generella termer och tvingades flera gånger backa från påståen­den, bland annat att ­aktivisterna skulle riktat slag mot polisen, när advokaterna ansatte honom med frågor.
Åtalen är inte de första som har gått till rättegång sedan staten hårdnat i sin attityd gentemot asylaktivister. Under 2011 har repressionen ökat i takt med att rörelsen växt. Hittills har femton fällande domar avhandlats och tretton aktivister har friats i rättegångar.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!