Politiker fick stå till svars i Husby

2015-02-25 15:36:20




Den 17 juni hade stadsdelsnämnden i Kista-Rinkeby möte på Husby träff. På den öppna timman framförde hemtjänstpersonal och RS stark kritik mot den enor­ma nedskärning som planeras inom den kommunala hemtjänsten. Från början var det hälften av personalen som skulle bort, men efter protester har man backat till att 11 tjänster av 46 – en fjärdedel, ska bort.

Stadsdelsdirektör Olle Johnselius menade att den kommunala hemtjänsten var ineffektiv, 71 procent påstods vara ”kringtid”. Detta trots att närvarande vårdpersonal vittnade om personalbrist och att man ifall man avskedar den här ”överbemanningen” ris- kerar att få vanvård.
– Visst, vi skulle kunna låta de äldre ligga kvar i sängen hela dagen och byta blöjor på dem istället för att leda dem till toaletten – vilket skulle ta längre tid. Och visst skulle vi kunna servera dem mat i sängen också, vilket också sparar tid, men vad är det för service egentligen? sa Margareta  från nattpatrullen i Akalla.
– Enligt direktiven ska en enkel sak som ett toalettbesök max ta en kvart, i verkligheten tar det ofta mycket längre, och då får man hit­ta på sätt att kringgå reglerna som ­saknar verklighetsförankring, fortsatte hon.

När upprörda åskådare undrade om högeralliansen har gjort någon konsekvensanalys, fick de svaret att ”En uppföljning kommer att göras om cirka ett halv­år”. Det talades också om att man förhandlat om en riskanalys, som dock ingen av de berörda fått se.
– Även om Olle Johnselius hade velat strunta i konsevensanalysen är det faktiskt så att man inte bara kan strunta i det, det står i lagen, kommenterade Bilbo Göransson, fackligt aktiv och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Man har alltså inte undersökt hur mycket arbetsbelastningen per vårdbiträde ökar, hur mycket vården försämras eller om kringtiden verkligen är ”ineffektivitet”.
Man kommer endast i efterhand, när skadan redan är skedd, att utvärdera. Men det är kanske ett smart drag av dem att strunta i att göra en analys när man hört under mö­tet om hur det verkligen ligger till. När man redan på förhand vet att vården inte mår bra av en minskad personalstyr­ka är inte en analys som pekar mot samma slutsats det smartaste man kan göra som politiker, om målet är att hålla sig inom budgetramarna.
Hade alliansen och stadsdelsnämnden brytt sig det minsta om de äldre hade de – förutom att dra tillbaka personalvarslet – också tagit re­da på hur det verkligen ligger till och inte gömt sig bakom siffror som eg­entligen inte säger någonting om vården.
Carl Ornstein

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!