Politikerveckan engagerar inte Järvaborna

2017-06-15 16:47:52

foto: Arne Johansson
Politikerveckan har misslyckats med att nå ut till de boende i Järva

“Partiledare som talar från en scen är inte publikmagneter”, recenserar Expressen de första dagarna av den pågående politikerveckan för Järva som hålls på Spånga IP och befarar ett fiasko utan en sista minuten-satsning på mer av bröd och skådespel. Ändå ger arrangemanget av föreningen Global Village ett visst utrymme att lyfta en debatt om ortens brännande frågor.

Sant är att antalet deltagare på hittills kanske 300 åhörare när det blir dags för den aktuella dagens partiledare plus ytterligare några dussin som cirkulerar mellan de närvarande företags- och organisationsstånden gör den stora närvaron av uniformerade poliser, civilklädda poliser, journalister, fotografer, partifunktionärer och gulvästade funktionärer från Fryshuset väldigt påtagligt.
Kanske kommer alla poliser att behövas för att upprätthålla ordningen under lördagen, då Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna skrämmande nog får sätta tonen under en hel dag? Kanske kommer de sedan att synas litet mindre om fler kommer för att lyssna på Stefan Löfven som på söndagen avslutar Järvas politikervecka men annars i år nobbar Almedalen?

Hittills intet annat nytt än det budskap om fler poliser, hårdare straff och sociala klassresor från de förorter där enligt till exempel Jan Björklund (L) ”klyftan går mellan frihetens och ofrihetens Sverige”.
Utbildningsministern Gustav Fridolin talade för sin del med stor inlevelse om både klimathotet och en skola som ska ge alla barn ”möjligheter att drömma”, men presenterade inga verktyg för att leverera tillräckliga åtgärder på någon av dessa punkter. På Järva är bygget av Förbifart Stockholm en levande påminnelse om detta.
Det absolut nödvändiga förslaget att se över det fria skolvalet från till exempel Husbygårdsskolans rektor Magnus Duvnäs i medborgarpanelen innan, som påpekade att mindre än en tredjedel av Rinkeby-Kistas elever idag går i stadsdelens kommunala skolor när friskolorna nu också har fått vittring på förorternas höjda skolpeng, klingar ännu för döva öron.

På onsdagen ges dock Förorten mot våld en chans att tala i en medborgarpanel innan scenen äntras av Anna Kinberg Batra.
Under torsdagens bostadstema på Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts dag ges också Norra Järva Stadsdelsråd en välkommen chans att lyfta de frågor som väckts av den pågående kampen i Husby mot D. Carnegies katastrofala brist på underhåll och rena ockerhyror när en lägenhet i taget renoveras, då Arne Johansson har inbjudits att delta i en medborgarpanel tillsammans med Hyregästföreningens regionordförande Simon Safari. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!