
– Det är ett sätt att få några av kommunens medborgare att köpa lägenheter till vilket pris som helst, bokstavligt talat, säger PO Brogren från Hyresgästföreningen.
Han håller med om att renoveringsbehovet är stort, vilket ska dra ner priserna, men säger ändå att de är fruktansvärt felaktigt satta.
Senast lägenheterna i Östberga skulle säljas var 2002. Då var priset dryga 5 000 kronor per kvadratmeter. Men Boverket sade stopp, med hänvisning till stopplagen.
– Boverkets tillämpning av allbolagen var rättsvidrig. Prissättningen ser ut som den gör på grund av beslutet man tog 2002. Man har utgått från de priserna och räknat upp dem mot dagens priser, säger Joachim Quiding, informationsansvarig på Stockholms stadshus AB.
Med ett index på 25 procent har man då landat på priset 6 500 kronor.
Fantasiindex?
– Ett sådant index finns inte, säger PO Brogren, ett index för fastighetspriser kan inte vara mindre än 60-70 procent. 25 procent måste vara för kokosnötter!Också för fastigheter på Karlbergsvägen, Kungsholmen och Södermalm har priser presenterats. De ligger mellan 25 000 och 28 000 kronor kvadratmetern. Samtidigt stiger bostadspriserna i Stockholm. Snittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm är nu uppe i 52 768 kronor kvadratmetern (Dagens Nyheter 8 juni). Rätt mycket över vad staden säljer allmännyttan för, med andra ord. Men på Svenska bostäder menar man att priserna för en hel fastighet inte är jämförbara med priserna för enskilda lägenheter.
– Lägenheterna säljs ju som en fastighet och då är det inte marknadspriser som gäller, säger Malin Quick Oljelund, informationsansvarig på Svenska bostäder, och förklarar att priset bygger på en oberoende värdering. Hon tillägger att det är annorlunda med Östberga:
– I Östberga har man fattat ett principbeslut om en annan typ av prissättning, vilket kräver att frågan måste upp i koncernstyrelsen i Stockholms stadshus AB, men jag kan inte tänka mig att det blir några problem där, det är ju samma majoritet.
– Det är förskingring på hög nivå, anser PO Brogren. Normalt sett, om en styrelse skulle göra den typen av affär, då skulle ordföranden få lämna skeppet. Det är rent politiska prissättningar!
En fastighetsvärdering kostar minst 25 000 kronor. För att en fastighet ska värderas, krävs att 40 procent av hyresgästerna i förorten och 67 procent i innerstan skrivit på en intresseanmälan. I fallet Östberga ifrågasätter Hyresgästföreningen om intresset verkligen är så stort.
– Vår uppfattning är att intresset är mycket lägre än 2002, säger PO Brogren och förklarar att hyresgästföreningen misstänker att intresseanmälans 40 procent är en sammanblandning av namnen som lämnades in 2002 och av nuvarande hyresgästers. Därför har man begärt att få se namnlistorna, vilket Svenska bostäder inte vill gå med på.
Dålig insyn
– De hänvisar till sekretessbestämmelser, men vi menar att de inte är tillämpningsbara här eftersom det inte finns ett intresse av att skydda någon mot utlämning av privata förhållanden eller åsikter, det är bara en förfrågan om ett pris.Hyresgästföreningen har tagit frågan till kammarrätten.
Utförsäljningen av allmännyttan präglas av tystnad och dålig insyn. Politikerna skyr politiska diskussioner om vad utförsäljningen betyder för morgondagens unga och låginkomsttagare som inte kommer att ha någonstans att bo.
I Bagarmossen har moståndare till ombildningen gått med i bostadsrättsföreningen i sin fastighet, bara för att få reda på hur det går i ombildningsprocessen. Det kan vara det enda sättet att få insyn.
I Stockholm har det hittills bildats minst nio lokala nätverk mot utförsäljningarna: bilda ett i ditt område också!
Ulrika Waaranperä