Politiskt dödläge i Sundsvall

2012-09-07 09:47:44
När Sundsvalls kommunfullmäktige på försommaren skulle anta budget för 2013-2014 stod den styrande borgaralliansen på huvudet.

Oppositionens (S+V) förslag vann överraskande majoritet sedan de fått miljöpartisten Ingrid Möllers och Sverigedemokraternas röster. Men moderata kommunalrådet Magnus Sjödin klamrade sig kvar med att han ”såg likheter i förslagen” och hoppades att det skulle lösa sig till hösten. Nu är hösten här och det drar ihop sig till ett avgörande.

I veckan som gick gjorde S ochV ett utspel. För att bryta dödläget säger de sig nu vara beredda att lägga ned sina röster om den moderatstyrda kommunledningen presenterar ett nytt budgetförslag. Men bara på följande villkor:
  • Stopp för privatisering av kommunal verksamhet.
  • Nej till nya etableringar av friskolor under mandatperioden.
  • Jobbsatsning, sommarjobb och kommunal vuxenutbildning.
  • Kommuninvånarna ska betrak­tas som medborgare, inte kunder.
  • Ingen utökning av politiska poster eller förändringar i den politiska organisationen.

Under fredag morgon bjöd kommunalrådet Sjödin först delar av stadens direktörer på frukost, information och pris till en kommun­medborgare som gjort något bra för Sundsvall. Den utvalde var naturligtvis en företagare som tjänar pengar på privatiserad personlig assistans.
Senare på fredagen träffade så den styrande koalitionen oppositionspartierna för att försöka komma ur ”dödläget” i budgetfrågan. I dagsläget verkar koalitionen vara beredd att ta med en del av oppositionens jobbsatsningsförslag – vad de nu gör av det? Privatiseringarna ska fortsätta med hjälp av tvångslagen LOV (Lagen om valfrihet) och de går inte med på något generellt stopp för nya privatskolor. Även om högern vägrar att avgå, har de nu mött motstånd och deras ­nyliberala systemskifte hackar, privatiseringar­na försenas och kan också stoppas om fler kämpar och motståndet fortsätter att växa.
S och V – som nu känner den starka folkopinionen mot privatise­ringarna och plundringen av välfärden – står än så länge på sig i kravet på stopp för ytterligare kommunala privatiseringar och friskolor.
Oppositionsrådet Peter Björk (S) säger till Sundsvalls tidning att de är beredda att kompromissa på 60 olika punkter i den S-budget som vann majoritet, men inte om privatiseringar inom socialförvaltningen. Sverigedemokraterna far ut mot båda blocken, spelar martyrer för att de inte får vara med och säger sig populistiskt plötsligt vara emot privatiseringar och nedskärningar.

Rättvisepartiet Socialisterna i Sundsvall kämpar som enda ­parti på gator, torg och arbetsplatser mot privatiseringarna i kampanjen ”Välfärd utan vinst”.
Kampanjen välkomnar och stödjer S och V:s krav, men säger samtidigt att de bara kan vinna ­framgång om tillräckligt många mobiliseras till kamp mot plundringen av välfärden. Kommunal och vårdfacken borde till exempel ställas på stridsfot. ”Välfärd utan vinst” kräver också att gjorda privatiseringar rivs upp och att resurser tillförs vård, skola och omsorg för en rejäl och välbehövlig upprustning. Lördagen den 15 september samlas kampanjen till en manifestation på Stora torget i Sundsvall.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!