Porsö vårdcentral räddad

2009-01-28 17:19:10
I början av oktober 2008, fick Porsöns vårdcentral i Luleå åter ett hot om nedläggning över sig. Det var det fjärde i ordningen. Politikernas argument var som vanligt att det skulle ge sto­ra besparingar om två vårdcentraler slogs ihop.

Hyresgästföreningen, PRO, Studentföreningen, kyrkan m fl agera­de snabbt och anordnade en pro- testaktion utanför vårdcentralen da­gen efter att förslaget blev offentligt. Motståndet mot nedläggningen var kompakt.
– Folk nästan slet namnlistorna ur händerna på oss för att få skriva på, säger Rose Bergman från Hyres­gästföreningen.

Över 1 600 hade till sist skrivit på namnlistorna som man lämnade över till Kent Ögren, ett av fyra landstingsråd.
– Ska det sparas på ”allt” så kan man titta på nödvändigheten av att ha fyra landstingsråd ,säger Bergman.
Protesterna fick politikerna att backa. Efter en ny analys erkände de att ihopslagningen inte alls skulle bli den stora besparing de först förutspått och att vårdcentralen skulle bli kvar.
– Att det inte skulle bli någon besparing, det hade vi redan räknat ut med vårt sunda förnuft. Bara att bygga om Björkskatans vårdentral skulle ha kostat runt 8 miljoner, sä­ger Rose Bergman.
Hon säger också att politikerna bara krasst ser på kostnader och ”glömmer” hur deras beslut drabbar folk praktiskt i vardagen.

Rose Bergman tycker även att det är fult av politiker att ställa grupper mot varandra. Vården blir inte sämre i Kiruna eller Arjeplog för att vi får behålla vårdcentralen på Porsön.
– Det känns som jag varit med och genomfört något riktigt bra, för  jag är helt övertygad om att det var våra enade protester som gjorde att vårdcentralen här på Porsön blir kvar, säger Rose Bergman avslutningsvis.
Signe Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!