Portugisiska hamnarbetare i strejk mot antifackliga attacker

2018-08-08 18:10:16

foto: Fernando Coutinho / Flickr CC
Attackerna har varit särskilt hårda mot de anställda i Leixões hamn.

Portugisiska hamnarbetare tog till strejkvapnet i alla hamnar den 27 juli. De kämpar mot den utbredda förföljelsen mot fackliga och union busting (attacker mot fackföreningar i syfte att försvaga eller förhindra dem) i hamnarna.

Särskilt har detta ägt rum i Leixões och Caniçal (Madeira) där arbetare hotas och trakasseras för att ha gått med i SEAL-facket, det landsomfattande hamnarbetarfacket som strävar efter att förena arbetare och kämpa för rättvisa och säkra arbetsvillkor och -kontrakt. Strejken hade ett hundraprocentigt deltagande, där alla hamnar antingen helt stängdes ner eller arbetet allvarligt saktades ned.

I ett enastående exempel på arbetarklassolidaritet anslöt sig hamnarbetare i Lissabon också i stöd till sina drabbade kolleger. Det ledde till attacker från cheferna som använde det som en förevändning till att riva upp det kollektivavtal som slöts två veckor tidigare.

Strejken den 27 juli handlade inte bara om union busting, utan också om att stödja och försvara arbetare med otrygga anställningar och att kämpa mot arbetsförhållanden som tvingar unga med otrygga anställningar att acceptera mindre än halva lönen som andra arbetare tjänar. 

Det rapporteras att de arbetare med otrygga anställningar som har anslutit sig till SEAL godtyckligt blir nedgraderade i sina ansvarsområden och om försök att muta dessa arbetare med tusentals euro för att gå ur facket. Tyvärr har andra så kallade fack, stödda av cheferna, försökt att splittra och ta avstånd från strejken. Dock har strejken haft en överväldigande effekt i alla hamnar där SEAL har en närvaro.

En fyraveckors ”strejk” (övertidsförbud) mot det orimliga antal timmar som hamnarbetare tvingas arbeta har utlysts i alla hamnar i Portugal som en fortsättning på strejken den 27 juli. Den kommer att pågå från den 13 augusti till den 10 september. Detta är särskilt viktigt då de flesta hamnarbetare redan har nått sin årliga lagliga gräns på 250 timmars övertid. 

Den enda anledningen till varför de tvingades arbeta fler timmar var ett juridiskt yttrande från Mobilitetsinstitutet (den statliga myndigheten ansvarig för koordinering av transport, som står under Finansdepartementet) som sa att arbete under helger och helgdagar inte ska innebära övertid!

De portugisiska hamnarbetarna har, efter sina utdragna strejker och demonstrationer 2016, åter­igen sänt ett kraftfullt budskap till såväl cheferna som arbetarna.

Till cheferna har de gjort tydligt att de inte kommer att acceptera deras attacker och försök att splittra, skada eller slakta arbetarnas arbetsrättigheter. Alla hamnarbetare, oberoende av sin arbetsplats eller vilket kontrakt de har, förtjänar trygga arbetsförhållanden och bra löner och rättigheter.

Till alla arbetare har hamnarbetarnas aktioner visat makten hos den organiserade arbetarklassen och vad kämpande, demokratiska, medlemsstyrda fackföreningar kan åstadkomma. 

Precis som parollen 2016 sa: ”Otrygghet? Inte för hamnarbetarna, inte för någon”.

Socialister, fackligt aktiva och arbetare kan skicka solidaritetsmed­delanden på e-post till det portugisiska hamnarbetarfackets mejl­adress: setc@setc.pt. ■