Presidentvalet i USA: Nej till rasism och företagsoligarkin

2016-09-29 14:37:01

foto: cool revolution / Flickr CC
Jill Stein

USA:s presidentval 2016 är som en pågående tågolycka i slow motion. Donald Trump och Hillary Clinton är de två minst populära kandidaterna för de två dominerande partierna [Demokraterna och Republikanerna] i modern tid. Över 60 procent ogillar Trump, medan 56 procent ogillar Clinton.

Valet mellan en trångsynt miljardär och en företags­oligark är inte mycket till val. Många kommer förståeligt att rösta på Clinton – samtidigt som de håller för näsan – för att stoppa Trump. På samma gång finns det en växande önskan för ett alternativ till det ruttna tvåpartisystemet.

I en opinionsundersökning utförd av NBC röstade 84 procent – över 75 000 – att de önskade att Bernie Sanders fortfarande var med i valet till president. Hans kampanj gav en glimt av potentialen för miljontals människor att komma samman i en långtgående ”politisk revolution mot miljardärklassen”. 

Den amerikanska kapitalismen står inför en historisk kris och det kommer att krävas kraftfulla massrörelser från arbetare och unga för att slå tillbaka mot högern och storföretagen. Båda partierna står i vår väg och Bernies kampanj visade att ett nytt parti för de 99 procenten är möjligt.

I detta valet är det bästa sättet att visa ditt motstånd mot rasism och företagspolitik samt för ett alternativ till detta trasiga tvåpartisystem att rösta på Jill Stein, den starkaste oberoende vänsterkandidaten.

Vi kan inte bara ”vänta ut tiden” fram till november för att stoppa Trump. Hans kampanj ger rasister självförtroende just nu. Vi behöver fredliga massdemonstrationer för att bemöta Trump var han än dyker upp och länka detta med bygget av en oberoende rörelse mot rasism och ojämlikhet.

Opinionsundersökningar har ständigt visat att en massiv majoritet inte håller med den hatfyllda miljardären Trump. Om valet bara var en omröstning om hans vara eller icke vara skulle han klås med lätthet.

Men detta val förvränger vår förmåga att slå tillbaka. Demokraternas alternativ till Trump är Clinton, den näst mest impopulära kandidaten i modern historia. Clintons meritlista av att stödja frihandel, Irakkriget och Wall Street utnyttjas av Trump.

Clinton är etablissemangets kandidat, vilka har sina egna skäl till att vilja hindra Trump: Han motsätter sig den amerikanska utrikespolitiken och frihandeln samt att hans seger skulle utlösa en våg av sociala och politiska protester.

Samma etablissemang motsatte sig Bernie Sanders, som för närvarande har ett stöd på 14 procentenheter mer än Clinton. Han utklassade konsekvent Clinton i opinionsmätningar mot Trump i uppgången till Demokraternas nationella konvent. Även om Sanders var den starkare kandidaten mot Trump var det viktigare för etablissemanget inom Demokraterna att deras Wall Street-lojale kandidat blev nominerad.

Clinton, Demokraterna och företagsetablissemanget hade inga problem med massfängslanden eller rasistiska poliser förrän svarta började kämpa tillbaka. De stödde inte samkönade äktenskap förrän det var politiskt skadligt att inte göra det. Innan Occupy Wall Street-rörelsen bröt ut ledde Demokraterna nedskärningarna på socialbidragen efter att ha räddat bankerna [efter finanskrisen 2008-09]. Det är massrörelser som förändrar samhället, inte Demokraterna.

Clinton är den perfekta förevändningen för högerpopulister. Om hon vinner valet kan du vara säker på att den rikaste 1 procenten förväntar sig gentjänster på grund av de stora summor pengar som de har gett Clinton. Det kommer att gjuta mer bränsle på elden för utvecklingen av högerpopulism och nästa Trump. 

Vi kan inte låta Trump – eller frimarknadsfundamentalisten Gary Johnson från Libertarianerna – vara den enda antietablissemangsrösten i valet. Vi behöver bygga upp ett stöd för en vänster- och arbetarklassröst för att spegla den enorma ilskan i det amerikanska samhället.

Presidentvalet är en tid då de flesta i USA uppmärksammar politik. Med vidsträckta desillusioner om båda kandidaterna kommer miljontals att ställa viktiga frågor om politik och aktivt söka efter ett alternativ.

Jill Stein kandiderar på på ett program bestående av radikala pro-arbetarklassreformer. Hon står för en minimilön på 15 dollar i timmen, allmän sjukvård, gratis högre utbildning, avskaffande av studentskulderna, beskattning av de rika och en snabb omställning till förnybar energi. 

Det är osannolikt att Stein vinner. Men att bara en, två eller fem miljoner röstar på henne skulle innebära en kraftfull protest och ett viktigt sätt för arbetare och unga att hålla uppe trycket från vänster på etablissemanget efter Sanders nederlag. 

Trumps stöd visar att när kapitalismen glider allt mer in i kris kan högerpopulismen växa. Det enda sättet att skära igenom högerpopulismen är genom att bygga en kraftfullt vänster- och antietablissemangsrörelse som kan kanalisera den växande ilskan bakom en enande arbetarklassagenda. Socialist Alternative (CWI:s supportrar i USA) är partiet som fick Kshama Sawant invald i Seattles fullmäktige. Vi använde hennes kampanj för att bygga rörelsen för 15 dollar i minimilön i timmen och vann den inom sex månader. 

Socialist Alternative kampanjar för massrörelser, ett nytt parti för de 99 procenten och en socialistisk politik som går bortom det förruttnade kapitalistiska systemets ramar. Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att ansluta sig till den socialistiska kampen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!