Pride: Stoppa utvisningarna

2011-08-10 15:37:09

foto: Vilgot Karlsson
Prideparaden samlade 50 000 deltagare och många fler åskådare.

– Stoppa utvisningarna av HBT-flyktingar. Det var budskapet från Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-socialisterna på Stockholms gator under Prideveckan. Lördagens parad samlade 50 000 deltagare.

Vi samlade in 2 363 namnun­derskrifter mot utvisningarna av HBT-flyktingar och för rätten till asyl. Vi stod också med bokbord fyllda med hbt-pamfletter, Offensiv, t-shirtar, knappar och diverse böcker.
På torsdagen genomfördes en protest mot Migrationsverket, som kallades ”Vi ger Migrationsverket avslag på medverkan i hbtq-sammanhang”.
Det var ett 50-tal personer på protesten med talare från bl a RFSL, Ingen människa är illegal och även Karyna Kaliadkas, som RS driver kampanj för.
Protesten började med ett filmklipp från Migrationsverkets seminarium på HBTQ-festivalen i Göteborg tidigare i år, där man fick se hur de benämner transsexuella som ”och så vidare”, och hur publiken som ställde frågor fick diffusa och arroganta svar.
Karyna Kaliadkas som var en av talarna i torsdags och hennes flickvän Irina flydde från Vitryssland p g a förtryck och trakasserier för två år sen, och har två gånger fått avslag på sina asylansökningar.
Karyna berättade på protesten om hur hon och Irina har bemötts av Migrationsverket och om situ­ationen de befinner sig i.

– Vi har upplevt att Migrationsverket endast är skapat för att utvisa människor, inte för att hjälpa dem. De försöker alltid komma på sätt på hur de ska bli av med de som söker hjälp. Irina lider av posttraumatisk stress, vilket de vet, men ändå hotar de med att separera oss och sätta oss i förvar. När vi fört fram våra klagomål på vårt bemötande säger de bara att vi haft otur med dåliga poliser, och beklagar bara det de gör.
En representant från Ingen människa är illegal berättade om hur Migrationsverket säger att de hot som hbtq-människor får stå ut med är framprovocerade för att de är öppna med sin sexualitet. En representant från RFSL sa ”Om man tar in polis, migrationsverk o s v på Pride, ska man vara medveten om vilka man stänger ute. Vi ska inte gå med på att man okritiskt tillåter vem som helst att delta. Speciellt inte Migrationsverket som är oförmögna att föra en rättvis rättsprocess, och det är vårat ansvar att inte tillåta att de får en hbt-legitimitet”.
Även ordföranden för Stockholm Pride var en av talarna, för att svara på de många frågor som fanns.
I början av seminariet utsåg man en åklagare, som då ­frågade Prides ordförande följande: ”Hur kan ni ha Migrationsverket här?” Han svarade att det är viktigt med en massa olika organisationer, och att de flesta gör ­skillnad. Jag behöver kanske inte nämna att han inte fick särskilt mycket applåder.

Protesten avslutades med att åklagaren läste upp en dom och så fick juryn (läs: publiken) döma genom att hålla upp en A4-lapp man fått i början där det stod avslag. Alla lapparna hölls upp och så var det avslutat.
Våra protestlistor mot utvisningar av HBT-flyktingar fick väldigt bra respons under veckan. Våra krav är:
  • Stoppa utvisningarna av hbt-flyktingar. Återinför asylrätten. Amnesti för gömda flyktingar.
  • För upprustning av välfärden istället för nedskärningar, för ett slut på attackerna på sjuka, arbetslösa, pensionärer, arbetande och flyktingar.
Josephine Landström

  • ”Inga nazister på våra gator – fyll dem istället med bögar och flator!”, ”Kapitalism och homofobi – eran tid är snart förbi”. Det var några av talkörerna i HBT-Socialisternas och Rättvisepartiet Socialisternas del i Prideparaden, lördagen den 6 augusti. Våra talkörer blev applåderade och folk stämde in i dem.
  • Vi gick med Offensiv, namnlistor och knappar. Under Prideveckan har vi sålt 131 prenumerationer på Offensiv. Bakom oss gick Vänsterpartiet, och då kan man ju förvänta sig talkörer och i alla fall lite politik. Men icke, precis som andra partier spelade de bara musik under hela paraden.
  • HBT-Socialisterna arrangerade under veckan ett seminarium om kampen mot homofobi i Europa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!