”Privata lovar oxfilé för en summa som räcker till falukorv”

2013-09-26 13:14:06




Under de senaste veckorna har Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter i Haninge, Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom, varit på arbetsplatsbesök inom främst kommunal hemtjänst och även en dagligverksamhet. De berättar här om sina intryck:

– Vi gör allt. Vi får se livets elände, ensamhet och hur människor har det. Vi gör det ingen annan gör.
Så beskriver en av de anställda på Brandbergens hemtjänst sitt arbete.
De anställda i Haninges hemtjänst  känner en stolthet över sitt arbete. De har ett stort ansvar på sina axlar. Den borgerliga majoritetens strategi för att hantera de kommande årens massiva ökning av äldre i behov av omsorg är nämligen just hemtjänst. För de anställda innebär detta fler att besöka och fler som är sjukare än tidigare.

Många som arbetat
länge inom hemtjänsten i Haninge kommun upplever hur arbetsbördan ökat, även fördubblats:
– För 8-10 år sedan hade jag betydligt mer tid med vårdtagarna. Jag kunde vara hemma hos någon i två och en halv timme med tid för promenad och umgänge. Då hade jag oftast fyra besök på förmiddagen och fyra på eftermiddagen. Nu har jag 8-10 besök på förmiddagen och lika många på eftermiddagen, uppemot 20 besök på en dag, säger en anställd inom Västerhaninge-Jordbro hemtjänst.
På kvällarna är det fler insatser. Men det är färre anställda. Om vikariepoolen är stängd för dagen kan vi inte ersätta någon som är sjuk. Då får tre göra jobbet för fyra anställda.
– Det finns inga körtider i schemat. Om jag ska iväg till Vega så tar det 13-14 minuter – tid som tas ifrån kunden. Hur ska vi kunna jobba så här? frågar en anställd i Handens hemtjänst.
Hemtjänstpersonalen har ännu mer ansvar idag också som admini­stration och dokumentering – ­ansvar och nya utbildningar som inte märks i lönekuverten.
– Ibland jobbar jag dubbelpass. Jag måste få ihop till hyran, så enkelt är det, säger en anställd i Brandberg-ens hemtjänst som är en ensamståen­de flerbarnsmor.
– Jag började jobba här för 16 000 kronor brutto. Idag, fyra år senare, har jag 20 000 kronor, men då jobbar jag kvällar och helger för att jaga OB och så kör jag 25 procent på bemanningscentrum också för att komma upp i mina 100 procent, fortsätter hon.
– Alla vi som jobbar i kommunal hemtjänst, vi är bäst på det vi gör och vi har bättre utbildningar än vad de har i de privata hemtjänst­företagen. Men vi får inte marknads­föra oss för det, konstaterar en anställd i Handens hemtjänst.
– De privata affischerar för fullt och lovar oxfilé för en summa som räcker till falukorv. Många äldre tror att vi i kommunal hemtjänst är lite ”sämre” när vi inte är det, som ett resultat av just marknadsföringen av de privata, fyller en kollega i.

Inom Brandbergens hemtjänst upplever de anställda att arbetssitua­tionen blivit lite bättre senaste halv­året. Många säger att de själv oftare begär mer tid för olika saker hos bi-ståndshandläggaren.
– Man måste låta insatserna ta tid. Det ska inte vara ett morgonbesök på 27 minuter – det ska vara ett morgonbesök! Jag vill ta bort tidsangivel­serna helt, säger en av de anställda på Brandbergens hemtjänst.
Det alla anställda i Brandbergens hemtjänst känner av är att kommunen drog in boendestödsgruppen för brukare under 65 år, något de hade i nästan 9 år.
Äldre under 65 år ställer högre krav på exempelvis mat och inköp.
–  Jag håller ibland på att svimma på cykeln med alla matvaror, ­berättar en av de anställda.
– Vi måste få tillräckliga medel för att kunna göra vårt jobb. Lagen talar om ”skälig levnadsnivå”. Men vad är det? Vi måste få mer tid för de äldre!

De anställda på Parkvillans daglig­verksamhet är väldigt nöjda med sin verksamhet, som är väldigt populär bland de äldre i området.
Här finns gympa, textilverkstad, balansträning, melodikryss, filmkväl­lar, frukostar och luncher i gemenskap.
– En sak vi däremot skulle vilja börja med är att laga maten här. Vi har ett stort kök som vi inte ­använder. Idag får vi maten i kantiner från Hagagården. Ibland är det för lite mat och det händer att den tar slut. Beräk­ningarna kan vara snåla, att det ska vara 100 gram fiskfilé per äldre. Om då varje fiskfié som kommer i kantinerna är på 250 gram ska vi stå och dela upp alla efter riktmärket, säger en av de anställda.
De anställda anser också att det är för mycket halvfabrikat, något som skulle kunna ändras på om de hade sitt eget kök och sin egen kock.

Mattias Bernhardsson
Lina Rigney Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!