Privata vårdjätten Attendo i ny vårdskandal

2013-01-09 12:13:41
Det är tidningen Expressen som har slagit larm om missförhållandena på vårdhemmet Rosengården i Stockholm, som drivs av den privata vårdjätten Attendo. Under 2012 kom det in flera anmälningar till Socialstyrelsen och Stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen i Stockholm från anhöriga till boende på Rosengården i Midsommarkransen.

”Jag hoppas att det blir en ändring till stånd så att fler gamla, sjuka och hjälplösa människor slipper att vårdas på Rosengården och känna ångest och rädsla som mamma gjorde”, heter det i en av flera citerade larmrapporter från anhöriga.
Tidningen berättar också om en dotter som vid ett tillfälle hittat sin mamma avsvimmad i matsalen och vid ett annat tillfälle att sladden till mammans larmklocka var utdragen.
– De gånger hon var extra orolig och ringde mycket drog de helt enkelt ur den, hävdar dottern.

En sjuksköterska som har ­arbetat på Rosengården i sex månader berättar också om svåra missförhållanden på grund av underbemanning, som bland annat innebar att dementa gång på gång ramlade ur sina ­sängar.

Den incident som har upprört ­allra mest är hur en 95-årig kvinna skickades in från Rosengården till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge med ett sårigt ben som kryllade av maskar, innan det amputerades.
Sjukhusets akutjournal från juli 2011 ger en skrämmande blixtbelysning av vårdhaveriet: ”Patient i sidoläge, verkar som att hon har kontraktur i båda benen… Höger ben bedrövlig syn med hela första strålen som är svart med underliggande pus (var) och maskar som kommer ut inifrån. Vänder på foten och man ser att resten av tårna är röda och där är massor med maskar som kryper ­runtikring. Även runda öppna sår…”
Attendo försvarar sig på sin hemsida med att man har åtgärdat en ”bemötandeproblematik bland ett fåtal medarbetare” på Rosengården, men att ingenting påvisar att vårdper­sonalen inte skulle ha lagt om såren enligt gällande rutiner.
Att flugor under varma sommardagar kan lägga ägg i sår har enligt Attendo inget med bristande omsorg att göra.
Attendo avvisar även Expressens påstående att 35 procent av ­brukarna på ett annat vårdhem, Attendo Vasen, skulle vara undernärda och hävdar att det ”bara” är sex procent.

Klart är att hela äldreomsorgen, som under åratal har utsatts för ned­skärningar och privatiseringar ­genom en underbudskonkurrens vid upphandlingarna som har sänkt standarden hos alla utförare.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!