PRO i Luleå höll ”husförhör”

2010-09-15 17:25:51




Den 6 september bjöd PRO i Luleå in till ”husförhör”. Deltog gjorde Socialdemokrater­na, Vänsterpartiet, Miljöparti- et samt Rättvisepartiet Soci­alisterna.

En fråga som diskuterades var tillgången till bra bostäder för äldre.
– Idag fanns åtta lediga lägenheter hos Lulebo. Kommunledningen vill att vi ska bli fler invånare i Luleå, men var ska de bo?, sa Jan-Erik Åman, som var ”förhörsledare”.

– Äldre måste själva få bestämma var man vill bo. Kommunen borde använda Lulebo för att satsa på billi­ga, klimatsmarta hyresrätter för äldre och ungdomar.
– Det är en felprioritering när ­Lulebo bygger dyra lägen­heter på Lulsundsberget, sa Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
En annan fråga var varför äldre som har hemtjänst måste möta nya ansikten varje dag:
– Det är för att personalen ska kunna få jobba heltid, var svaret från kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

– Det stämmer inte. Anledningen är att kommunen har omorganiserat hemtjänsten i större distrikt för att kunna spara pengar och ändå lägga scheman med heltider.
– RS var det enda partiet som gick emot att heltidsprojektet skulle genomföras utan att det fick kosta en krona extra, sa Jonas Brännberg.

RS Luleå

 RS / Offensiv säger ▼

  • Rusta upp vård och omsorg. Minst tre dagpersonal per äldreboendeavdel- ning.
  • Stoppa privatiseringarna.
  • En pension som går att le­va på. Riv upp pensionsuppgörelsen och orättvisa skatter.
  • Trygg bostad åt alla. Bygg ut allmännyttan med billiga små och tillgängliga bostäder. Stoppa utförsäljningar och ombildningar.
  • Låt banker, storföretag och direktörer betala den kris de har skapat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!