Protest mot Almegas konferens

2012-11-28 15:24:34
Nätverket Välfärd utan vinst laddar för nya kampanjinitiativ inför nästa år, men först för en rejäl adrenalinkick i protest mot Almegas och välfärdsföretagens stora konferens ”Perspektiv på den svenska välfärden” i Hotell Clarion i Skanstull i Stockholm onsdag den 5 december kl 17.00.

Almegas och välfärdsbolagens halvdagskonferens är antagligen ett av de mer synliga inslagen i den enorma lobbykampanj för sina ­profitintressen som inleddes av Svenskt Näringsliv, Almega, Friskolornas Riksförbund och Vårdföretagarna direkt efter LO-kongressens krav på non profit-princip.
”Den svenska välfärdsmodellen – med gemensam finansiering och en mångfald av utövare – uppmärksam­mas även utanför vårt lands ­gränser”, heter det i reklamen från Almega på eventets facebooksida.
Men därmed får Almega och alla internationella gäster, välfärdsföretagare, politiker och fackliga ledare, som Kommunals ordförande ­Anneli Nordström som har inbjudits till olika paneldebatter, antagligen finna sig i att även möta demonstranter från nätverket Välfärd utan vinst.
På nätverkets stormöte diskuterades efter ett föredrag och diskussion av och med Vänsterpartiets lands­tingsoppositionsråd Birgitta Sevefjord (se Privata bolag slukar vård och omsorg) även vår medverkan i en debatt på lördagens Socia­listiskt Forum i Stockholm om hur man kan bygga en bred folkrörelse i fråga om välfärd utan vinst. I paneldebatten, som arrangeras av Socia­listiska läkare, deltar förutom Sanna Tefke från Välfärd utan vinst även Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjö­stedt och Handels fackligt-politiske ombudsman David Eklind-Kloo. Även Sköld Peter Matthis från Socialistiska läkare och Maria Sundvall från Gemensam välfärd deltar.
Nya initiativ förbereds också inför nästa år med en lokal höjdpunkt i Stockholm på Internationella kvinnodagen 8 mars och en stor manife­station i september, inför Riksdagens öppnande ett år innan valet. Även någon form av aktivitet i Göteborg inför S-kongressen den 3-7 april övervägs.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!