Protest mot utvisning: Martha måste få stanna

2011-08-24 14:39:48
Torsdagen den 18 augusti anordnade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Asylrörelsen i Norrbotten en protest utanför Migrationsverket i Boden mot utvisningen av ”Martha” från Armenien och hennes två barn.

Barnen har bott i Sverige nästan hela sina liv, de kan inte språket i Armenien och har ingen som helst anknytning till landet. Det yngsta barnet är fött i Sverige och har aldrig bott med sin mamma på grund av att hon mått psykiskt dåligt, och varit inlagd på sjukhus i omgångar efter det yngsta barnets födelse.
De båda barnen har levt i en svensk familj större delen av sina liv, och nu vill Migrationsverket utvisa mamman tillsammans med barnen tillbaka till Armenien. Familjehemsplaceringen kommer att hävas ”först på flygplatsen”.
Lars Gagnér, Marthas advokat, har påpekat att fallet är ovanligt för att verkställigheten skjutits upp två gånger. Advokaten har även skickat in en socialmedicinsk utredning till Migrationsverket där vuxenpsykiatrin har bedömt Marthas tillstånd. De rekommenderar att de får uppehållstillstånd i Sverige.

På protesten deltog runt 20 personer från RS, Asylrörelsen i Norrbotten och enskilda trots spöregnet. Vi höll talkörer och media var på plats. Fem personer fick träffa två chefer och en handläggare på Migrationsverket. Vi  argumenterade att barnen hotas med utvisning till ett land de saknar anknytning till.
Sara Lindelöf

OS-medaljör ger stöd

Under gratisfestivalen Musikens Makt i Luleå den 20 augusti passade Elevkampanjen på att slå upp ett tält. Många skrev på listorna för att ”Marta” ska få stanna. En av de som skrivit på för Marta och hennes barn är brottaren och OS-medaljören Ara Abrahamian. Norrbottens-Kuriren rapporterade om Elevkampanjens tält.
Under helgen samlades hundratals namn och 1 932 kronor in. 23 prenumerationer på Offensiv såldes också.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!