Protester mot bärplockarslaveriet

2009-08-26 15:01:58
– Vi kräver minst 80 procent tillbaka av de pengar vi betalt för att resa till Sverige. Och att vi gemensamt och snarast möjligt får resa tillbaka hem till Thailand, säger Chartchai från Bangkok när jag träffar honom utanför hans tillfälliga hem i en gammal nedlagd sporthall i Luleå.

Över 200 av 7 000 thailändska bär-plockare i Sverige har sedan i söndags samlats i Luleå i en desperat protest mot den omänskliga situation de befinner sig i. Med löften om att kunna tjäna stora pengar på bärplockning i Sverige har många av dem lånat 50 000-100 000 baht (10 000-21 000 kronor) av thailändska bemanningsföretag som tagit dem hit.
– Jag misstänker att företagen har svenska ägare, säger Chitrawan Sandberg, ordförande i Thailändska före­ningen i Norrbotten.

Under många år har bärplockarna utnyttjas av företagen till slavlöner, men i år, när bärtillgången varit dålig, har situationen blivit ohållbar. Många av plockarna är fortfarande skyldiga lika mycket som när de kom hit, trots att de jobbar mellan 15 och 20 timmar per dygn. De får betala dyrt för uppehälle, bilar och mat, trots att de kör omkring i gamla skrothögar och bor i nedlagda skolor och liknande.
När Thailands arbetsmarknadsminister Phaithoon Keawthong skulle besöka Luleå för att träffa bäruppköparna (!) tog några hundra plockare en sista chans för att ta sig dit och kräva handling från regeringen.
– Den thailändska regeringen måste se vår situation. Det är svenskar som hjälpt oss med mat, boende o s v. Den thailändska regeringen gör ingenting. Arbetsmarknadsministern säger att han har besökt arbetslägren, men det stämmer inte. Vi misstänker att de thailändska bemanningsföretagen betalar regeringen under bordet, säger Chartchai.

Efter mötet vågar många av plockarna inte återvända till bäruppköparna av rädsla för repressalier och Luleå kommun har därför tvingats lö­sa boende etc med hjälp av sin krisorganisation.
Bäruppköparna slår ifrån sig och lägger skulden på arbetarna:
– Det är helt klart ett problem att det i år har kommit hit bärplockare helt utan tidigare erfarenhet, sade t ex Ivan Harnesk från Svenska bärentre­prenörers intresseförening.
Värst är kanske att arbeta för att hamna i skuld. En del av bärplockar­na har pantsatt sina hus för att kom­ma hit och nu kan de inte betala till- baka skulden. Villkoren för lånen är vidriga, med en ränta på fem eller tio procent – per månad!
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer bärplockarnas kamp fullt ut. Den thailändska regeringen måste tvingas att garantera hemresa, en rimlig lön och skuldfrihet till bärplockarna. Svenska fackföreningar måste organisera solidaritetsaktioner för de thailändska arbetarna, inklusive en diskussion om att sätta bäruppköpare i blockad.
Jonas Brännberg

Skicka protestuttalanden till:
info@thaiembassy.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!