Protester mot utförsäljningen av kommunala Östersundshems lägenheter

2016-03-23 13:03:49

foto: Ostersund Photography / Flickr CC
Utförsäljningen har fått kraftig kritik från flera håll.

Torsdagen den 17 mars beslutade Östersunds kommunfullmäktige att sälja en tredjedel av kommunala Östersundshems lägenheter, totalt 1 698 stycken, till Rikshem.

Anledningen till försäljningen sägs vara att få loss pengar så att Östersundshem kan bygga nya bostäder. Man beräknas få in 1,1 miljarder kronor. Rikshem förbinder sig dessutom till att bygga 300 lägenheter.Förslaget om försäljningen kom  den 10 februari. Sedan dess har hyresgäster protesterat. Utanför fullmäktigesalen demonstrerade ett stort antal hyresgäster. Många tog med sig plakat på åhörarläktaren.
Socialdemokratiska Länstidningen Östersund ledarsida ansåg att beslutet hade hastats fram. Under fullmäktigedebatten framkom det att Rikshem inte godtar nya hyresgäster som lever på socialbidrag. Det var något som kom som en nyhet för några av beslutsfattarna.
Enligt kommunalrådet Ann-Sofie Andersson (S) ska man ta upp diskussioner med Rikshem om saken. En del nya hyresgäster räknar man med är nyanlända flyktingar, som inte har någon inkomst.

Ett annat problem är att reparationsfonderna kan komma att försvinna i affären. Många hyresgäster är oroliga för att Rikshem ska lyxrenovera lägenheterna, vilket skulle innebära att nuvarande hyresgäster inte har råd att bo kvar.
Affären har hastats fram och klubbades i fullmäktige efter endast en timmes diskussion. Under diskussionen ställdes flera frågor som ingen hade tänkt på tidigare, till exempel om det inte fanns andra sätt att finansiera nya lägenheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!