Protester mötte Big Brother Obama [uppdaterad]

2013-09-04 22:06:28
– Obama symboliserar en imperialistisk krigspolitik. Demokratiska fri- och rättigheter är inget för Obama och USA-imperialismen. Storebrorssamhälle, kapitalism och imperialism går hand i hand. 
    Det sa Rättvisepartiet Socialisternas Lina Rigney Thörnblom när hon talade vid den stora demonstrationen i Stockholm i onsdags mot Big Brother Obama. 

Även på andra håll i landet hölls manifestationer mot USA:s krigs- och övervakningspolitik i samband med den amerikanske presidentens Sverigebesök.
Under besöket var Stockholm en belägrad stad. Tusentals poliser, säkerhetspoliser och soldater fanns på gatorna samtidigt som prickskyttar trängdes på hustaken, helikoptrar och stridsflygplan patrullerade luftrummet. 
Kostnaden för detta enorma säkerhetspådrag beräknas till minst 150-160 miljoner kronor – för ett 24-timmar långt besök.

Vid Obamas besök slog det politiska etablissemanget och media rekord i fjäskande för USA-imperialismen. 
Inför öppen ridå bekräftades att den svenska regeringen och exempelvis Löfvens socialdemokrater är Vita husets tjänare; alltid beredd att sluta upp bakom USA:s och Nato:s krigsinsatser 
Regeringen, med stöd av de flesta av de så kallade oppositionspartier, har gjort USA:s krigs- och övervakningspolitik till sin.

– Övervaknings- och krigspolitiken är inte unik för USA. Det är så världen är byggd! Vi har sett Chelsea Manning och Edward Snowden göra stora uppoffringar för att bidra till en verklig förändring. Nu är det vår tur!, sa Lina Rigney Thörnblom vidare i sitt tal.

– Det här är en demonstration mot massövervakning och krigspolitik. Vi säger Nej till Big Brother Obama. Vi säger Nej till krig, sa Dror Feiler, när han som konferencier välkomnade de många tusen som samlats på Medborgarplatsen i Stockholm den 4 september.  

Demonstrationen, som anordnades av det breda Nätverket 4 september var en av de större som tågat genom Stockholm under senare år. 
Vid samlingen på Medborgarplatsen talade bland annat Göran Greider, Hans Linde från Vänsterpartiet och Mikael Wiehe, som efter sitt tal sjöng den klassiska och alltid högaktuella ”Vem kan man lita på?”. Även Behrang Miri framförde flera uppskattade låtar. 

Också Hanna Al-Khamri, journalist från Jemen, talade.
– Ett litet land som Jemen är inte terrorismens centrum. Det ligger i Washington! 
Dror Feiler passade också på att påminna om att nästa vecka är det precis 40 år sedan den USA-organiserade militärkuppen i Chile.
Demonstrationen, som gick mellan Medborgarplatsen och Mynttorget, ropade bland annat ”Fredskamp vore skönare – skrota Baraks drönare”, och ”No justice, no peace – US out of Middle East!”
Väl framme på Mynttorget talade, förutom Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) även Mattias Gardell och Olof Buckard – som höll ett satiriskt tal som häcklade Reinfelds kryperi för Obama. 

Anna Löfgren

Göteborg: ”Inte en soldat, inte ett gevär, inte en krona till Nato:s militär” och ”Obama mördare, Reinfeldt hycklare” var talkörer som ropades i protesterna mot Obama i Göteborg den 4 september. Uppemot 1 000 personer deltog på demonstrationen.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog tillsammans med bland annat Kommunistiska Partier, Latinamerikanska föreningen för mänskliga rättigheter och Kvinnor för fred.
RS/Offensiv säger nej till USA-krig mot Syrien, men som socialister ger vi inget stöd till Assads diktatur.

Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!