Protesterna fick Nickel Mountain att dra sig ur

2015-11-25 13:38:41


Kampen gjorde att skumraskbolaget Nickel Mountain drar sig ur planerna på öppna en nickelgruva i Björkvattsdalen.

Nickel Mountain går inte vidare i sina planer på att öppna en nickelgruva – Rönnbäcksgruvan –  i Björk­vattsdalen, några mil utanför Tärnaby i Storumans kommun. Om det inte vore för nätverket Stoppa Gruvan i Rönnbäcken med fleras engagemang och kamp skulle  Nickel Mountain inte ha dragit sig ur.  

Nickel Mountain har haft bearbetningskoncessionerna klara sedan juni 2010. Inte minst Alliansregeringen  var en ivrig påhejare av detta högriskprojekt som innebar oerhörda ingrepp i en unik natur, ett hot mot de lokala näringarna på grund av väldiga mängder avfall som skulle förvaras i området och användandet av stora energimängder vilket skulle orsaka stora koldioxidutsläpp.

Enligt bolagets egna beräkningar skulle elförbrukningen ”uppgå till 1,3 terawattimmar, vilket motsvarar nära en procent av den totala svenska elförbrukningen”, skriver Arne Müller i sin senaste bok Norrlandsparadoxen. Framför allt var Rönnbäcksgruvan ett hot mot rennäringen och samefolket. Regeringen beslöt dock i augusti 2013 att gruvnäringen som riksintresse väger tyngre än rennäringens riks­intresse. Regeringsbeslutet gjorde det skumma Nickel Mountains intressen till ett riksintresse. 

Det var mitt i gruvboomen som Nickel Mountain fick det första klartecknet för att starta Rönnbäcksgruvan 2010. Då låg nickelpriset på strax under 20 000 dollar per ton och steg månad för månad. Även priset på järnmalm, som skulle vara en viktig biprodukt, steg snabbt. 

Bolaget skulle mot den bakgrunden sannolikt inte ha haft svårt att hitta de investare som krävdes för att gå vidare. Men hade gruvan startat hade det snabbt slutat i konkurs med omfattande ekonomiska och miljömässiga konsekvenser. 

Men protesterna fick processen att dra ut på tiden och förhindrade att Nickel Mountain och gruvlobbyn kunde gå vidare i den takt som man hade tänkt sig. Samtidigt började metallpriserna sjunka. Till sist fick Nickel Mountain ge upp. Istället för nickel ska bolaget nu satsa på inkassoverksamhet med ett huvudkontor i Madrid!

Genom den omfattande och långa kamp som har bedrivits med hjälp av olika utåtriktade aktiviteter, debattartiklar, insändare, överklagan och framställande av egna underlag har stora belopp sparats för samhällsekonomin. Miljön och rennäringen har räddats och stora koldioxidutsläpp har stoppats.     

Men kapitalismen tenderar att göra varje seger till en tillfällig framgång. Att Nickel Mountain drar sig  ur innebär inte att detta högriskprojektet har lagts i evig vila. Bolagets ledning har sagt att man vill sälja vidare tillstånden för brytning. Tillstånden är giltiga fram till år 2037.

Nätverket Stoppa Gruvan i Rönnbäcken, sametingets ordförande och flera miljöorganisationer kräver därför det enda rätta: Rönnbäcksprojektet måste skrotas för all framtid. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!