Québecs studenter har strejkat i över 3 månader

2012-06-27 14:40:15
– I över 110 dagar har hundratusentals elever och studenter i Québec strejkat mot drastiskt höjda universitetsavgifter. För första gången på många år står samtliga tre studentförbund bakom kampen. Det ger en enad rörelse med styrka. Det säger Julien Daigneault, medlem i Alternative Socialiste (CWI i Québec, Kanada), till Offensiv.

– Vårt främsta krav är ingen höjning av universitetsavgifter. Det ­regeringen har föreslagit är en höjning av univer­sitetsavgifter med hela 75 procent bara i år. Till dettta ska läggas andra avgiftshöjningar och nedskärningar, berättar Julien vidare.
– Vi kämpar för en utbildning som drivs i offentlig regi och som är tillgänglig för alla. Men hittills har regeringen intagit en kallsinnig attityd till våra krav. Det finns inget annat alternativ än att fortsätta kämpa. Kamp lönar sig. Det visar studentstrejken 2005, som fram till i år var den dittills största studentstrejken och som slutade i en halv seger.

– I ett försök att knäcka vår strejk har regeringen stiftat en ny lag (Law 78) som i praktiken förbjuder varje aktivitet som syftar till att ­mobilisera elever och studenter till kamp. Med hjälp av denna nya lag ämnar regeringen tvinga elever och studenter tillbaka till skolorna och ­universiteten när höstterminen börjar i augusti. Men vi kommer inte att gå tillbaka till klassrummen.
– De fackliga organisationerna har gett stöd till elevernas och studen­ternas kamp. Québecs största ­fackliga federation stödjer kravet på offentlig och gratis utbildning. Men länge handlade det mest om ekonomiskt och moraliskt stöd.
– Den nya repressiva lagen har emellertid skapat en ny situation. Inom arbetarrörelsen finns det nu en diskussion om generalstrejk. Arbetare, studenter och elever måste kämpa gemensamt.
Joshua Koritz

En historisk kamp

kampen i den franskspråkiga provinsen Québec mot höjda universitetsavgifter – till 25 000 kronor om några år om regeringen får som de vill – och till försvar för en offentlig och gratis utbildning inleddes med att             30 000 demonstrerade i Montréal i november i fjol.
Under detta år har kampen trappats upp och från mars har hundratusentals elever och studenter strejkat.
Den 22 mars gick 200 000 ut på Montréals gator för att demonstrera mot höjda universitetsavgifter, det var den största demonstrationen i Québec på flera decennier.
Elev- och studentkampen har ett brett folkligt stöd. Nu gäller det att gå vidare med en 24-timmars generalstrejk i höst mot provinsregeringens nyliberala politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!