Räcker inte på långt när

2016-09-22 09:49:49

foto: Finansdepartementet / Flickr CC


Regeringen har i dagarna presenterat sin slutliga höstbudget. Det mesta har varit känt sedan tidigare. Även om budgeten rymmer förbättringar som höjt flerbarnstillägg är de jobb-, välfärd-, miljö- och klimatsatsningar som regeringen säger sig göra helt otillräckliga.

Den stora satsningen är enligt regeringen de tio miljarder kronor i extrastöd som kommuner och landsting (kommunsektorn) får med början år 2017. Vänsterpartiet, som stödjer budgeten, beskriver extrastödet som ”Den största välfärdssatsningen sedan de generella statsbidragen till kommunerna infördes 1993”. Men den beskrivningen saknar verklighetsförankring.

Från första stund stod det klart att pengarna som landstingen skulle få nästa år inte skulle ge någon lindring i vårdkrisen. Region Jämtland-Härjedalen får 42 miljoner kronor extra 2017, medan regionens senaste prognos pekar mot att underskottet i år blir 238 miljoner kronor.

Det extra som Västernorrland läns landsting får 2017 är till och med mindre än underskottet i länets specialistvård och motsvarar bara en femtedel av landstingets samlade underskott i år.  

Nu har det dessutom visat sig att regeringens tio miljarder kommer att gå till att minska kommunernas underskott som växer till följd av ökade kostnader, samtidigt som skatteinkomsterna inte blir så höga som kommunsektorn räknade med i våras. Totalt handlar det om nästan 25 miljarder kronor mindre i skatteinkomster för landets kommuner och landsting under åren 2017-2019. Det i sin tur beror på att lönerna inte ökar i tillräcklig grad.

”Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behövs pengarna istället för att täcka underskott i budgetarna, eftersom skatteintäkterna blir mindre än man tidigare har trott. SKL har ännu ingen uppdaterad prognos för kommunernas kostnadsökningar, men Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL räknar med att det kommer att behövas 50 miljarder mer i statsbidrag under de närmaste åren. Alternativet är att höja kommunalskatten eller skära ner i välfärden”. rapporterade SVT den 11 september.

Inte heller blir läget bättre av att regeringen sänker ersättningen till kommunerna för ensamkommande barn och unga från och med den 1 juli nästa år, vilket skulle betyda att exempelvis Lund, som styrs av de ”rödgröna”, tappar 70-75 miljoner kronor 2017. Det är betydligt mer än de 42 miljoner extra man får av staten samma år. ”Nedskärningar på fem procent. Det är det troliga scenariot för Lunds kommun 2018”, skrev Sydsvenskan den 12 september.

För många kommuner är bilden densamma. Istället för regeringens och Vänsterpartiets droppar i havet krävs verkliga satsningar för en totalrenovering av landet i enlighet med de behov som finns. Det kan bara göras genom en kamp för total kursomläggning av politiken, en socialistisk omfördelningspolitik – från superrika, storbolag och banker till offentliga satsningar på jobb, välfärd och bostäder för alla. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!