”Rädda biljobben – inte bara banker”

2008-11-19 22:04:49

foto: Anamaria Elmelid
Över 100 bilarbetare krävde ”jobben kvar” på demonstrationen i Göteborg förra lördagen.

Rädda jobben i fordonsindu­strin, förstatliga Volvo och SAAB, krävde över 100 demonstranter som marscherade genom Göteborg i lör- dags.

”Vad vill vi ha? – Jobben kvar”, skanderades det längs gatorna när bilarbe­tare från Volvo lastvagnar och Volvo personvagnar samt underleverantörerna Lear Corporation och IAC drog fram genom staden.
Demonstrationen startade på Gu­stav Adolfs torg med att initiativtagaren Kaan Özsan, varslad montör på IAC, talade.
– Trots att vi är tiotusentals som riskerar våra jobb och att varslen avlöst varandra har vi inte sett någon kampberedskap från facket, den demonstration vi har idag skulle ha utlysts av IF Metall samma dag som första varslet kom, konstaterade Kaan.
– Vi vill bryta tystnaden och visa att det finns de som är bereddda att kämpa, sa Kaan vidare.
Efter Kaan talade Ali Rezai, bilarbetare på Lear Corporation.
– Detta är kapitalismens kris, inte arbetarnas. Varför ska vi betala med våra jobb? Staten går in med 1 500 miljarder kronor till bankerna, då finns det pengar för att säkra jobben också, sa Ali Rezai.
Sedan tågade man till Järntorget och ställde strategiskt upp på Olof Palmes plats där en rad fackförbund har sina lokaler.
Bakgrunden till demonstrationen är självklart de varsel som haglat över bil- och fordonsindustrin.

Bara på Volvo personvagnar har 3 395 varslat, 300 har redan fått gå. På Volvo lastvagnar har 850 varslats, på IAC 530, Lear Corporation 350.
Totalt har 6 714 personer med koppling till fordonsindustrin i Västra Götaland varslats.
Initiativet till demonstrationen har sitt ursprung i det upprop som startades på IAC och som har spridits till de andra fabrikerna.
Ett upprop som bland annat kräver:
  • Att vi garanteras ett rådrum på minst ett par år, där ingen tvingas sluta och vi tills vidare kan dela på jobben med kortare arbetstid och utbildningar på betald arbetstid.
  • Att de som frivilligt vill sluta ska erbjudas generösa avtalspensioner el­ler avgångsvederlag.
  • Att staten annars omedelbart tar öv­er ägandet under demokratisk kontroll av de anställda.
  • Att facken mobiliserar till massprotester man ur huse.

Den lyckade demonstrationen har gett en ökad spridning till uppropet som kommer att lämnas över till IF Metall i veckan.
”Det här luktar Rättvisepartiet", var Olle Ludvigsson, Metalls klubbordförande på Volvo och socialdemokrat, kommentar till demonstra- tionen i Göteborgs-Posten den 16 november. Med det försökte han vän­da bort fokus från fackets passivitet.
Att Rättvisepartiet Socialisterna  (RS) har gett sitt fulla stöd till demon­strationen till skillnad från Ludvigssons socialdemokrater eller andra vänsterorganisationer stämmer.
RS kommer att stödja varje initiativ som tas för att rädda jobben.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!