Rädda Dalhagsskolan

2007-05-23 11:18:06
Uppemot 150 föräldrar och elever samlades på måndagseftermiddagen med hemmagjorda plakat utanför Dalhagsskolan i Husby i en demonstration för att rädda sin skola.

Dalhagsskolan är en av femton kommunala skolor i Stockholm som i en konsultrapport föreslås bli nedlagda på grund av de tomma skolytor som skapas av alla nya friskolor.
Samtliga demonstranter tågade sedan hela vägen in till stadsdelsnämndemötet i Husby Träff, där de hoppades få svar från politikerna på varför skolan riskerar att läggas ner.

”Inte vi som beslutar”

Men föräldrarna fick gå besvikna från den öppna frågestunden, då svaret mest löd att ”det är inte vi som fattar beslut i denna fråga”, eftersom ansvaret för grundskolorna flyttas från stadsdelsnämnderna till utbildningsnämnden den 1 juli.
– Men då har ni fortfarande en och en halv månad på er att kämpa för oss! påpekade Jasmin, en förälder.
– Hur många av er har barn i någon av de här skolorna? Det är vi som röstat fram er allihop, nu måste ni stå upp för oss, sade en annan.

Inga svar

Flera av barnen, omkring sju till elva år gamla, frågade var de skulle gå när skolan läggs ner och vad som händer med lärarna. Stämningen blev mycket het när inga svar gavs, frågan fick trots påtryckningarna inte ens komma upp på dagordningen för kvällens möte. Ingen av högeralliansens politiker ville ens säga sin egen åsikt i frågan.
Demonstranterna fick i alla fall gehör från nämndens oppositionspartier, s, v och mp, som sade sig stödja kraven och lovade att be sina partikamrater i utbildningsnämnden att kämpa mot nedläggningen. De lovade också stödja ett förslag från Arne Johansson i RS om att begära att Utbildningsnämnden kommer ut till stadsdelen för ett stormöte med skolornas föräldrar och elever.
Organisatören bakom demonstrationen är Nagat Abubaker i föräldrarådet, som har en son på skolan. Hon utlovar fortsatt kamp efter den lyckade aktionen. Försök ska också göras att samordna kampen med föräldrar och elever på Akallaskolan och Bredbyskolan som också hotas. Att det kommer att startas friskolor ger hon inte mycket för.
– Vad blir det för valfrihet när alla kommunala skolor stängs?

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!