Rädda Hammarbadet!

2013-10-13 19:27:21


100 personer samlades på ett möte med temat ”Rädda Hammarbadet” i Hammarkullen, Göteborg.

100 personer samlades på Rättvisepartiet Socialisternas (RS) stormöte i Hammarkullen under rubriken ”Rädda Hammarbadet” under torsdagskvällen den 3 oktober.

Förutom boende, bad- och gymgäster fanns även personal från Hammarbadet, Hammarkulleskolan, Mixgården, Folkets Hus och representanter från lokala föreningar.
Kristofer Lundberg, RS, inledde mötet.
– Frågan om Hammarbadet gäller tre viktiga frågor; simkunnigheten,  friskvården och tryggheten. 2 av 10 lär sig simma i Nordost, folkhälsan är bland de värsta i Göteborg och Hammarbadet och dess gym är en viktig mötesplats.
Flera anställda från Hammarbadet kom in i diskussionen.
Ali Mousa visade upp protestlistan med de över 200 namn som bad- och gymgäster på två dagar skrivit på mot nedläggning av bad och gym.
Bahman, idrottslärare på Hammarkulleskolan, pekade på behovet av närhet till badhuset för Hammarkullens skolor, men uttryckte även en rädsla för ökade kostnader för skadegörelse och kriminalitet som kan bli fallet om fler samlingsplatser försvinner.
Noberto "Pelusa" Cornaglia från Mixgården betonade hur gymmet och fritidsgården kompletterar varandra med inriktning på ungdomar i olika åldrar.
– Vi står med er i försvaret av Hammarbadet, man ska inte få spela ut våra verksamheter mot varandra, sade han.
Amer Mohammed Ali, RS, inledde den andra delen av mötet.
– Vi har föreslagit bildandet av ett förortsråd. Tanken har förankrats bland boenden, i föreningar och på arbetsplatser, för att välja representanter att arbeta långsiktigt för Hammarkullens framtid. Vi behöver ta fram ett förortsmanifest med våra gemensamma krav. Första frågan kan vara att rädda badet och gymmet.
Abdi från Somaliska föreningen som varit med i diskussionerna från början om bygget av ett förortsråd tog upp om de frågor han vill driva.
– Vi måste kämpa tillsammans oavsett bakgrund för kamp mot arbetslösheten, mot nedskärningarna och för upprustning av Hammar-kullen.
Sjutton personer från olika föreningar och arbetsplatser valdes till Förortsrådet. Mötet beslutade även om en demonstration på torsdagen den 10 oktober klockan 17.00 i Hammarparken.
Det är uppenbart att Socialdemokraterna är pressade. På Rättvisepartiet Socialisternas möte deltog lokala socialdemokrater och vänsterpartister som är beredda att ta strid mot sina partier och mot nedskärningarna.
Anna Johansson (S) intervjuades på TV4 Väst i reportaget från mötet. Där svarade hon att förvaltningen ligger dåligt till ekonomiskt, att det inte var realistiskt att ha tre bad i Angered och att Hammarbadet var i dåligt skick.
Dagen efter intervjuades hon i P4 Göteborg efter att Kristofer Lundberg (RS) intervjuats om partiets kampanj för badet.
Då svarade Anna Johansson: ”Jag förstår inte varför man håller ett protestmöte innan beslutet är fattat. Man ska inte oroa folk i onödan”.

Rättvisepartiet Socialisternas svar är att oron är skapad av politikernas stängningsförslag och utredning om Hammarbadets framtid. Lärdomarna från Rannebergen visar att det inte fins tid att vänta på protester. Där tog det tre veckor mellan beslut, information och stängning. Hammarkullen förbereder sig nu för att på allvar försvara Hammarbadet. Första steget har varit protestlistor, stormöte och demonstration. Backar inte politikerna kan en ny ockupation vara nödvändig, som senast badet räddades.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!