Rädda Handens skolor – offentligt möte den 3 maj

2018-04-25 11:23:50
RS Haninge har under en tid kampanjat för att stoppa de omfattande nedskärningarna på skolverksamheten i Haninge och den samtida transformeringen av Handens skolor till stordrift. Torsdag den 3 maj kl 18.30 anordnas ett offentligt möte i ABF Folkparken 19 för att diskutera hur kampen kan tas vidare.
Haninge har länge varit en av landets sämsta skolkommuner i Lärarförbundets årliga rankning, och om kommunstyrelsens förslag går igenom pekar allt mot att Haninge kommer att cementera sig i botten. 

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna Haninge har tidigare skrivit om vad planerna innebär, men kortfattat vill kommunstyrelsen riva Runstensskolan, en F-6-skola, utan att bygga en ny skola för att ersätta den. Istället vill man flytta den till Söderbymalmsskolan (idag en högstadieskola), som ska utökas med 300+ elever och bli en F-9-skola.
Samtidigt ska dagens elever och personal på Söderbymalmsskolan flyttas till gamla KTH:s lokaler i Riksäpplet, som också ska bli en F-9-skola med över 1 000 elever – vägg i vägg med vuxen- och gymnasieutbildning, i lokaler som inte är anpassade för grundskoleverksamhet, där ingen gymnastiksal finns och ingen pedagogisk utemiljö finns tillgänglig. Det skulle vara ett dråpslag utan dess like mot skolverksamheten.
Dessutom har förslaget kommit fram utan någon dialog med lärare och föräldrar, ej heller har någon pedagogisk konsekvensanalys tagits fram av ansvariga nämnder. Allt för att ”spara pengar” – detta trots att Haninge kommun bara ifjol hade ett överskott på omkring 150 miljoner kronor!
Mer information om skolplanerna finns på rshaninge.blogspot.se.

RS krav till Haninge kommun:
• Ersätt Runstensskolan med en ny F-6-skola och renovera Söderbymalmsskolan – ingen flytt till Riksäpplet.
• Nej till storskolor och små barn i samma lokaler som äldre elever.
• Kommunen måste ta fram en plan för nya skolor.
• Max 20 elever per klass – använd kommunens överskott till verkliga satsningar på skolan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!