Rädda Husqvarnafabriken i Tandsbyn

2010-01-27 11:34:29
I jämtländska Tandsbyn lägger Husqvarna helt ned tillverkningen av kapsågar och flyttar tillverkningen till fabriken i Huskvarna. För de 96 anställa i Tandsbyn kom beskedet i oktober 2009 som en chock. 84 anställda tillhör IF Metall.

Tandsbyn ligger i Östersunds kommun. Fabriken har i olika omgångar tvingats dra ner på personal. Men de senaste åren har den varit bland de mest effektiva och lönsamma inom Husqvarnakoncernen. Husqvarnas största aktieägare är Investor AB som till 48 procent ägs av Wallenbergfamiljen, som är mångmiljardärer. 96 industrijobb är småpotatis för dessa människor. Men för lokalbefolkning­en är det en katastrof.
Det finns kampvilja på orten. Den 20 januari marscherade fabriksarbetarna till en fullsatt protest möte. Det­ta lilla samhälle i Sveriges glest befol- kade mitt kämpar för jobb och överlevnad.

Andy Herbert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!