Rädda Kulturskolan!

2007-11-14 16:00:00
Över 500 lärare, föräldrar och elever på kulturskolan tågade på måndagen till Stadshuset i stockholm för att protestera mot nedskärningarna.

Avgifterna ska höjas med upp till 250 procent, vilket kommer att slå ut dem som inte har råd att betala. Nedskärningarna förväntas innebära att 30 heltidstjänster måste bort. Utanför stadshuset eldades demonstranterna av pukor och trumpeter och ropen skallade för kultur åt alla.
Ingen politiker vågade sig ut, trots demonstranternas försök med ”Vi vill se Madeleine Sjöstedt”, som är kulturborgarråd i Stockholm stad.
Catarina Abellis omdiktning av kampsången ”Tusen systrar” ljöd genom demonstrationståget: ”Vi som spela och dansa och måla vi ber, alliansen att inte snåla! Kulturlösa ungar får fattiga liv, för konsten är faktiskt inget tidsfördriv”.
Detta är bara en av borgarnas attacker på den folkliga kulturen.
Hundratals flygblad om protesten den 21 november delades ut av Rättvisepartiet Socialisterna med bra respons.

Röster ur demonstrationen:


Nora Leirnes:
– Jag går på teater och alla kommer inte ha råd att gå kvar om priserna höjs. Därför måste detta stoppas!

Jonatan Mellqvist and Lattjo BigBand:
– Vi är här för att motverka nedskärningarna. En av våra lärare hänger löst, så vi känner oss direkt drabbade. Kulturskolan ger så mycket till så många och det är absurt att de ska höja terminsavgiften.

Lise-Maj Holma:
– Jag jobbar själv inom Kulturskolan och jag tycker att den ska vara till för alla, inte bara rika barn från Norrmalm.

Erik Nilsson:
– Varför skära ner och ta bort det som är roligt i samhället? Då är det väl inte värt att ha ett samhälle!?

Agnes Ambroosiani:
– Jag har gått på Kulturskolan sen tio år tillbaka och jag vill inte att lärna ska försvinna. Jag är här för att stödja skolan.

Evelina Jansson:
– Det bästa med Kulturskolan är att alla får vara med. Idag är det rabatt för de som kommer från fattigare familjer. Nu kommer bara de rika att kunna vara med.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!