”Rädda LSS!”

2017-12-06 16:22:05

foto: Yonggang Cui


Söndag den 3 december 2017 hölls manifestationer på 21 orter under parollen ”Assistans är frihet – rädda LSS”. I Luleå deltog omkring 100 personer i en protest som hada sammankallats med kort varsel. Delsegern med nödstopp för indragna assistansbeslut har gjort tydligt att det lönar sig att protestera.

Initiativtagare var föreningen Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) och Riksförbundet för barn och unga med utvecklingsstörning (FUB). Många andra organisationer anslöt sig, bland andra Synskadades Riksförbund. Eva Alm talade för RBU:
– Det är regeringen som har gett Försäkringskassan tydliga order om att spara på assistansen. Det här har lett till att över 1 000 personer har förlorat sin assistansersättning. Vi som är här vet vad det betyder – de har fått sina liv sönderslagna.

Eva berättade också om de många förstagångssökare som har nekats, många av dem barn – i januari 2017 fick blott en av tio som ansökte assistans! RBU kräver att regeringens snabböversyn av lagen måste omfatta alla domar som har undergrävt rätten till assistans till den här graden, inte bara domen från 2017.

Brukare och deras anhöriga gav starka vittnesmål om regeringens förödande urholkning av Lagen om Särskilt Stöd (LSS). Ett uttalan-
de från en arbetare inom assistansen lästes också upp. Företrädare för Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna talade också till stöd för protesten. Även Rättvisepartiet Socialisterna deltog, men erbjöds ingen talartid.

Många av talarna underströk att regeringens eftergift – nödstoppet och den utredning som har tillsatts (som vi rapporterade om i förra numret av Offensiv) – var ett resultat av kamp. De krävde också nya direktiv för LSS-utredningen, som nu har order om att spara i personlig assistans. Samtidigt varnade de för att låta regeringen begrava frågan tills efter valet.

Regeringen sparkar på många grupper som ”ligger” – brutaliteten mot funktionsnedsatta hör ihop med brutaliteten mot flyktingar med flera. För att verkligen lägga om till en politik som inte ställer grupper mot varandra, utan tillgodoser allas behov, behöver motståndet kopplas samman. Fortsättning följer! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!