Rädda skolorna i Handen

2018-02-05 13:49:21

foto: Robert Bielecki
Runstensskolan hotas av rivning.

Kommunledningen i Haninge (S, C och MP) har med stöd av M, KD och SD lagt fram förödande planer för grundskolorna i Handen. Men om tillräckligt stora protester riktas mot det kan förslaget stoppas.

Förslaget kommer att innebära en stor omorganisation och förflyttning av elever i syfte att starta stordrift av grundskolorna i Haninge.
F-6-skolan Runstensskolans lokaler rivs och eleverna i förskoleklass till årskurs 6 flyttas till Söderbymalmsskolans nuvarande lokaler med nya elever i årskurs 7-9.
Samtidigt flyttas högstadieskolan Söderbymalmsskolans elever till Riksäpplet och utökas till att bli en F-9-skola – vägg i vägg med gymnasie- och vuxenutbildningen. Detta går emot all pedagogik och kunskaper om trygghet.
– Att flytta om alla dessa elever till Riksäpplet är inte hållbart i långa loppet. Lokalerna är inte anpassade utifrån behoven, säger Mohamed Boularbah, lärare i Haninge, till Offensiv.
– Återigen visar S-styret att de prioriterar ekonomiska vinster och besparingar över allt annat. De små barnen kommer på Riksäpplet att hamna långt ifrån sina bostadsområden, vilket innebär mer biltrafik och buller samt långa promenader för redan stressade föräldrar utan bil, säger Robert Bielecki, ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige.

Kommunledningens plan är att utöka antalet elever per lokalyta och klass för att spara pengar:
• Idag går 350 elever på Run­stensskolan, men efter flytten kommer det att gå över 700 elever i skolan!
• Idag går 430 elever på Söderbymalmsskolan, men efter flytten kommer det att vara uppemot 900 elever plus förskoleklass, det vill säga över 1 000 barn som delar skollokaler med hundratals gymnasieelever och vuxna komvuxstuderande!
• I kommunstyrelseförvaltning­ens beräkningar kommer klasstorlekarna att vara över 30 elever per klass (!) när eleverna har flyttat in på Riksäpplet.

Som tidigare fritidspedagog i förskoleklass, barnskötare i förskola och skolvärd i högstadiet vet Robert Bielecki (RS) vilka förödande konsekvenser omorganisationen kan få:
– Elever i förskoleklass behöver lugna och trygga miljöer; fritidspedagoger och lärare behöver resurser och pedagogiska verktyg för att säkerställa att barnen får det lekfulla lärandet. Men denna enorma omorganisation av skolan skapar stora hinder för att garantera detta, menar Robert och fortsätter:
– Skollagen säger att syftet med förskoleklassen är att den ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning samt att utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Men det blir knappast en stimulerande utveckling eller att elevernas behov sätts i fokus med det här förslaget om två superstora skolkomplex.
Samtidigt tas samtliga teoretiska program bort på komvux.
– Detta är en slakt av komvux; En privatisering och en ideologisk attack på vuxenutbildning. Effekterna blir stora, dels för lärare som riskerar att inte kunna bli omplacerade men även för oss som studerar. Vi må bli erbjudna andra platser men att ha möjlighet att vara på en och samma skola ger trygghet utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Att även slippa fara kors och tvärs över länet och att känna lärarna är väldigt värdefullt. Skamligt beslut! säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Borttagandet av de teoretiska programmen ska spara 4,5 miljoner kronor enligt utbildningsförvaltningen. Men pengar finns.
– Flyttarna och nedskärningarna är oacceptabla. Prognosen i december var att Haninge kommun gör ett överskott på hela 148,8 miljoner kronor bara under 2017 – vilket dessutom är 57,3 miljoner kronor mer än vad som var budgeterat. Överskottet måste användas för att stoppa nedskärningarna i komvux och omstruktureringen inom grundskolan i Handen, säger Lina Rigney Thörnblom (RS).

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att kämpa för att stoppa detta förödande slag mot Haninges skolor. Gemensam kamp kan rädda skolorna. ■

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

  • Runstensskolan och Söderbymalmsskolan kvar med nödvändiga renoveringar!
  • Nej till storskolor och små barn i samma lokaler som äldre barn och vuxna elever!
  • Stoppa nedskärningarna i vuxenutbildningen – alla program kvar!
  • Max 20 elever per klass – använd kommunens ackumulerade överskott till verkliga satsningar på skolan!


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!