Rädda vården: ”Riv upp alla sparbeting”

2013-03-20 11:20:51
– Jag är här för att stötta barnmorskorna i deras kamp för en patientsäkrare arbetsmiljö. Politikerna måste ta sitt ansvar och skjuta till mer pengar.
Det sa sjuksköterskan Karin Apell, som var en av flera hundra som deltog i den demonstration som barnmorskorna i Stockholm anordnade utanför Landstingshuset den 19 mars.


 ”En barnmorska till varje födande kvinna”, var en av demonstrationens huvudparoller.
– Vi behöver fler förlossningsrum till våra födande kvinnor och fler barnmorskor. Stockholm växer kraftigt i befolkning för varje år som går. Men på min avdelning är vi fortfarande lika många barnmorskor som för 12 år sen när jag först började. Först försökte vi nå politikerna och prata med dem om vår situation, men det ville de inte. Därför demonstrerar vi nu, så att de hör vad vi har att säga. Tålamodet är slut! menade barnmorskan Ann Jaldegren.

Det ansvariga landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) försökte sig på det vanliga politikertricket – att låtsas hålla med och förstå hur det är. Men det gick inte alls hem, hon buades ut.
Innan demonstrationen hade barnmorskorna skrivit ett öppet brev till politiker, beslutsfattare, arbetsgivare och allmänheten.
I det öppna brevet skrev man bland annat att: ”Det är ohållbart! Vi har ingen möjlighet att ta rast. Vi hinner inte äta, dricka eller gå på toaletten. För vi har inget val. En kvinna i fullt värkarbete kan inte vänta.
Så här ser det ut just nu i Stockholms förlossningsvård och på många andra håll i landet och det har pågått under lång tid. Därför kräver vi att samtliga sparbeting upphävs och att man istället tillför resurser till förlossningsvården.”

Tre dagar innan barnmorskornas demonstration i Stockholm demonstrerade flera tusen i Skåne för att rädda vården – mot nedskärningar och privatiseringar. Se artikel.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!