Rädda vården

2016-09-01 09:56:59

foto: thinkpanama / Flickr CC


Efter år av nedskärningspolitikernas neddragningar, privatiseringar och marknadsstyrning är läget akut i vården. 

”Vi kan inte längre genomföra nedskärning på nedskärning. Det behövs resurser till vården för att ge oss utrymme att utveckla, inte avveckla, vården. Vårdplatserna kan inte begränsas ytterligare och alla de vårdplatser som är stängda av resurs- och personalbrist måste öppnas för att undvika lidande och dödsfall. Vården kan inte bli betraktad som en produktionsenhet där vi ska producera så effektivt som möjligt utan tanke på omvårdnad och mänskligt bemötande”, som 81 vårdanställda skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet om varför ”vi samlar oss till den 4 september”. 

Med demonstrationsdagen den 4 september i ryggen ges ny kraft till kampen för en bra, jämlik vård i alla landsdelar och en uppvärdering av personalens löner samt förbättrad arbetsmiljö. Det är därför det är så viktigt att den 4 september följs av nya landsomfattande protester, i form av exempelvis en ny demonstrationsdag innan årets slut tillsammans med aktiviteter anordnade av de lokala kampanjgrupperna och fortsatta krav på att inte minst vårdfacken verkligen blir med i det vårduppror som krävs.

Omedelbart gäller att höja rösten gentemot regeringen. ”Svensk ekonomi går starkt framåt och vi har betydligt starkare statsfinanser än vi trodde”, sa finansminister Magdalena Andersson (S) i förra veckan. Men det märks inte i vården, som inte får en krona i nya pengar av de 24 miljarder kronor som regeringen säger att man satsar 2017. Militären däremot är garanterad ett ökat anslag på 2 miljarder kronor årligen fram till 2020.

Det saknas inte pengar. Vad som däremot saknas är en politik och en organiserad kamprörelse för en annan fördelning av samhällets resurser – från superrika, storbolag och banker till välfärd, infrastruktur, miljösatsningar och exempelvis bättre löner och arbetsvillkor i vården.

Bara en bråkdel av börsbolagens vinster och de närmare 200 miljarder kronor (landstingens totala nettokostnad för hälso- och sjukvård var 242 miljarder kronor ifjol) som varje år hamnar i aktieägarnas redan överfyllda fickor skulle räcka till att finansiera en annan vård styrd av personal och brukare.

 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv  säger:

  • Nej till nedskärningar och privatiseringar. Omedelbar upprustning av vården i offentlig regi – behoven ska styra. 
  • Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner och förkortad arbetstid. Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Låt bank- och bolagsvinster samt de rika betala.
  • Inga vinster i vården. 
  • Kraftigt höjda statsbidrag till landstingen.
  • Riv upp privatiseringslagen LOV och köp- & säljsystemen. Nej till marknadsstyrning av vården. Bra och jämlik vård i offentlig regi och i alla landsdelar.
  • Facken måste ta strid tillsammans med gräsrotsrörelser, patient-, brukar och anhörigföreningar för ett riksomfattande vårduppror med landsomfattande demonstrationer samt strejker och ockupationer vid behov. 
  • Stoppa högerpolitiken – för ett nytt socialistiskt arbetarparti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!