Rådslag (s)kola – nytt steg till höger

2007-11-21 16:21:44
– Vi vinner inte valet 2010 på samma politik som vi förlorade valet 2006 på, sa Mona Sahlin när socialdemokraternas förtroenderåd efter ett ”rådslag” nyligen beslutade att kopiera stora delar av alliansens skolpolitik.
Det ”nya” i politiken är tidigare betyg, ”ordning och reda”, nya krav på föräldrar och ”kontrakt”, lärlingsutbildningar, mer undervisningstid och läxläsning.s

Efter förtroenderådets beslut vill Mona Sahlin förhandla med högerns utbildningsminister Jan Björklund.
Redan i somras lanserade s ett ”rådslag” om framtidens skolpolitik. Redan då pekade Mona Sahlin ut vägen mot en uppgörelse med allianspartierna om skolpolitiken.
– Vår skolpolitik har fått en prägel att stå för en flumskola, sa Marie Granlund, som har lett arbetet med rådslaget.
Under hösten har förslagen presenterats, och nyligen togs beslut i förtroenderådet (högsta beslutande organ efter kongressen, som hålls först 2009).
Ett av de mindre dåliga av de 93 förslagen om skolan från socialdemokraternas rådslag talar om ökat elevinflytande genom ”elev-MBL”.
Fackligt aktiva vet att MBL (medbestämmandelagen) brukar kallas ”Tuta-innan-man-kör-över”-lagen. Och det var precis det Mona Sahlin gjorde när hon drev igenom rådslagets mest högerinriktade förslag.
– Som partiordförande har jag alltid partiets mandat. Jag vill få ett tydligt uppdrag med ett uttalande, sa Mona Sahlin för att få igenom förslagen om ”betyg tidigare än idag” och ”nationella prov vart tredje år”. (Dagens Nyheter 071110)
I praktiken var det ett ultimatum till förtroenderådet och innebar att kritikerna vek sig utan öppen strid.
Det finns nu bara några få symbolfrågor där s fortfarande säger nej till alliansens skolpolitik, till exempel skriftliga omdömen från årskurs 1. Det ”nya” i skolpolitiken är nästan alltid varianter av högeralliansens politik med en tillagd ursäkt för varför det plötsligt har blivit acceptabelt för socialdemokraterna.

S håller med alliansen

Socialdemokraterna vill ha:
• Betyg ”tidigare än idag”, men vill inte ”gradera och sortera” elever.
• Lärlingsutbildningar i gymnasiet, men de ska vara likvärdiga med andra gymnasieutbildningar (lärlingsutbildningar öppnar för en andra klassens gymnasieskola).
• Mer ”ordning och reda”, men inte döda barnens ”livsnerv, oppositionslusta och kreativitet”.
• Nationella prov vart tredje år, men bara för att kunna satsa på de skolor som har sämst resultat.
• Extra läxläsning och utvecklingsplaner, som ska fungera som ”kontrakt” där föräldrarna förbinder sig att se till att barnen sköter sig.
• Friskolor, men inte religiösa.
Friskolor ska inte heller ge vinst, av ”gemensamt avsatta resurser”, till sina aktieägare. Detta visar på hyckleriet i programmet. Under s’ tolv år vid makten växte antalet vinstdrivande friskolor snabbt och de gjorde ingenting för att hindra det.
I de frågor där delar av socialdemokraternas förra program fortfarande finns kvar är hyckleriet ännu större. De talar om ökat elevinflytande, ökad lärartäthet, mindre grupper på fritids, mer övrig personal i skolan för att hjälpa vid ”medicinska och sociala” problem och satsning på skolor med dåliga resultat.
En av de viktigaste anledningarna till att socialdemokraterna förlorade valet 2006 var just att de gjorde precis tvärtemot när de satt vid makten, med stora nedskärningar på lärare, fritidspedagoger, elevvårdande personal, förortens skolor etc.
Socialdemokraternas nya skolpolitik är ytterligare ett exempel på den högerkurs som har förstärkts sedan partiet förlorade makten 2006.
Snart återstår bara ett fåtal symbolfrågor som skiljer dem från högerregeringen samtidigt som de har lämnat kampens arena för längre sedan.
Behovet av en kämpande rörelse mot högerpolitiken och ett nytt arbetarparti blir allt tydligare.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!