Rasistbloggare och ledarsidor oroas av Kärrtorp

2014-01-02 17:35:24
Manifestationen i Kärrtorp den 22 december har verkligen oroat rasisternas bloggare, som utan juluppehåll hetsat mot “vänsterextremister”. I kören deltar också moderata ledarsidor. Rättvisepartiet Socialisterna pekas ut som organisationen “bakom” landets största antirasistiska demonstration någonsin.

Rasister och nazister landet runt har kopierat och hyllat Britta Svenssons ökända krönika i Expressen. Svensson skrev att hon först var “glad och stolt över att vara en del i detta, och trygg i att vara en del av så många”. Men sedan:
“Den som talade för Linje 17, Petri Myllykoski, presenterades som ‘busschaufför, boende i området och funktionär från förra söndagen’. Det man glömde säga från scenen var att han är en framträdande medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Han började med att angripa ‘polis och media’ för att vi har påstått att det ‘var två grupper som slogs’ i Kärrtorp förra söndagen. Sen sa han att de 25 nazister som greps och sen släpptes borde sitta inne. Och att de tre som häktades för våldsamt upplopp ‘borde anklagas för mordförsök’. Detta har blivit temat för både rasister och nazister, liksom även fortsättningen på hennes krönika: “Han glömde berätta att en 34-årig ledare från Revolutionära fronten misstänks för dråpförsök vid samma demonstration. [fet stil i Expressen]¨Detta tillsammans med aggressiva utfall från scenen, sånger om ‘Jimmie Åkesson – skicka grisen till slakt’ och långa tal om helt andra politiska frågor fick mig till slut att förstå att jag inte alls, som jag trott, var på en antinazistisk demonstration, utan på ett vänstermöte med extrema inslag. 15 000 av demonstrationsdeltagarna droppade av, kvar var 1000 frälsta med knytnävarna i luften. ”Och Britta Svensson åkte hem, “räddare och ledsnare”, med slutsatsen: “Jag tror det var den största politiska och medmänskliga miss jag någonsin sett någon göra.” [också i fet stil]

Hennes resonemang visar att syftet redan från början var att försöka smutskasta. Istället för att betona det positiva skulle hon “avslöja” demonstrationen. När Britta Svensson påstår att 15 000 demonstranter lämnade fotbollsplanen är det en ren lögn, något som alla kan se på tv-bilderna på slutet av demonstrationen. När hon kräver att Petri Myllykoskis tal skulle ha nån sorts varningsskylt (“han är med i RS”) är det ju just för att hon är rädd för att han ska få stöd. Ett stöd som också visades av applåderna och ropen under talet.
Britta Svensson är talesperson för traditionell borgerlig “antirasism”, dvs att ibland moraliskt fördöma nazistdåd. Folkpartister och andra politiker känner opinionen och vill framstå i lite bättre dager. Men absolut inte skapa en rörelse eller verkligen stoppa rasism och nazism.
De vill begränsa antirasismen till opolitiska engångsprotester. Britta Svensson är upprörd över att polisen kritiseras och än mer media. Hon vill inte att attacken den 15 december ska kallas mordförsök.
Britta Svensson uttalar borgarnas gränslinje – antirasismen ska aldrig kopplas till “hela andra politiska frågor”, som arbetslöshet, nedskärningar, villkoren för papperslösa, tvångsutvisningar osv. “Kampen” ska överlämnas till poliser, media och politiker.
Detta är inte nytt. Idag finns det ledande politiker – t ex Mona Sahlin – som hänvisar till de antirasistiska mobiliseringen på 1990-talet. Men politikerna deltog inte då heller. De två stora mobiliseringarna som stoppade nazistiska marscher – den 30 november 1991 i Stockholm och 30 november 1992 i Lund – svartmålades i media. Polis och politiker tävlade i att “varna” folk från att delta i demonstrationerna. Syftet var att misstänkliggöra antirasisterna.
När Britta Svensson säger att demonstrationen i Kärrtorp var “den största politiska och medmänskliga miss” hon någonsin sett ber vi henne att ge exempel på alternativet. Att berömma polis och media, stryka regeringen medhårs och ha oförargliga texter?
Det är ingen tillfällighet att folkpartister och moderater aldrig någonstans tagit initiativ till nätverk mot nazism och rasism. Krönikan i Expressen understryker på nytt att etablissemanget fruktar gräsrotsinitiativ ännu mer än de oroas av de än länge små nazistgrupperna.
Nätverket Linje 17 mot rasism är just ett nätverk och Petri Myllykoski var utsedd av nätverket som talare. Att medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna är med i nätverket är ingen hemlighet. Men här finns också många andra aktivister, både organiserade och oorganiserade. Demokratiska beslut tas på nätverkets möten. Den starka lokala förankringen var tydlig redan på den första demonstrationen, den 15 december, då 700-800 personer samlades mot den ökade nazistiska aktiviteten i området.

Britta Svenssons krönika kom bra till hands för Sverigedemokraternas många bloggare, nazistiska hemsidor och “debattörerna” på Flashback.
Två moderata tidningar följer samma linje i sina kommentarer om RS och demonstrationen på sina ledarsidor.
Joakim Tholén, vikarierande politisk redaktör (M) på VästerviksTidningen:
“Linje 17 beskriver sig själva som en partipolitiskt obunden organisation men har tydliga kopplingar till Rättvisepartiet Socialisterna. Ett parti med det uttryckliga målet att fälla regeringen och som uttalade trotskister tror på den kommunistiska världsrevolutionen. Många deltagare i söndagens demonstration har i efterhand vittnat om hur manifestationen snabbt utvecklades till en vänsterdemonstration med extrema inslag.”
Norrköpings Tidningar (M) skrev i sin ledare på julafton:
“Ett problem finns dock och det visade sig även under den andra manifestationen. I den grupp som arrangerade manifestationen i söndags finns exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna och Revolutionära fronten. Under den första söndagen greps förutom 28 företrädare från SMR även en 34-årig ledare för Revolutionära fronten, misstänkt för dråpförsök. Revolutionära fronten är en vänsterextrem sekt som ser våld och revolution som politiska medel. Således handlar det till stor del om politiska extremister som tar till nävar och vapen mot varandra.
I mitten finns mer eller mindre aningslösa medborgare som vill protestera mot rasism.
Gällande den andra manifestationen i Kärrtorp fick de tillresta stockholmarna lyssna på talare som ville skicka Jimmie Åkesson till ‘slakt’ och något som av Expressens krönikör Britta Svensson beskrivs som ett ‘vänstermöte med extrema inslag’. Den politiska extremismen är inte speciellt stor i Sverige. Däremot är den växande och det är bekymrande.”
Detta är i linje med regeringens extremistutredning, att all “extremism” i grunden har samma orsaker och metoder. Säpo utttalade också att “vänsterextremismen” idag är den värsta.Expressen, bloggarna och de två ledarsidorna försöker medvetet koppla samman RS med Revolutionära fronten. Alla som hänger med vet att RS kritiserar RF:s och AFA:s metoder. Men vår kritik är en del av en debatt om hur nazism och rasism ska stoppas.
Ledarsidornas och politikernas syfte är inte att klargöra olika antirasistiska gruppers arbetsmetoder utan att försöka smutskasta RS och den antirasistiska rörelsen. Att nazister mördat 30 personer i Sverige de senaste 30 åren förminskas av högern.
RS står för masskampanjer mot nazism och rasism. Nazisternas attack i Kärrtorp den 15 december visar på behovet av kollektivt självförsvar. Samtidigt visade kampanjen och det massiva deltagandet den 22 december att tusentals människor vill agera själva. Nu behövs demokratisk organisering av breda grupper lokalt, i skolor och på arbetsplatser.
Det handlar inte bara handlar om att samla många – utan också om att engagera folk i fortsatt kamp. Något borgare är totalt ointresserade av.
Rättvisepartiet Socialisterna betonar att antirasismen måste angripa rasismens förutsättningar: högerpolitik, ökade  klyftor och bristen på ett starkt politiskt alternativ till vänster. Annars kommer rasismen tillbaka, trots stora mobiliseringar  Se bara på Norge.  Där demonstrerade hundratusentals mot rasism efter Breiviks massmord. Men idag sitter rasistiska Fremskrittspartiet i regeringen.
Den stora majoriteten av alla som kom till Kärrtorp är också kritiska till den orättvisa högerpolitik som gett rasism och nazism grogrund. RS står för att det behövs en antirasistisk rörelse som agerar mot nazister och rasister samtidigt som den står för gemensam kamp underifrån för arbete, bostäder, sjukvård och bättre villkor för lågavlönade, pensionärer och ungdomar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!