Rasisternas underbara natt

2012-11-26 22:58:47


Sverigedemokraternas ungdomsförbund Sdu möttes av stora protester när de demonstrerade i Göteborg i april förra året. Här går de skyddade av massiva polisinsatser.

– Det är så underbart det här. Shit va kul.
De tre ledande Sverigedemokraterna har just hotat komikern Soran Ismail om att han ska ”passa sig för svenskarna”. De har hånat och knuffat en kvinna. De har försett sig med järnrör.
Allt avslutas med ett samtal med poliser där de låtsas vara ovetande om att de själva är orsaken till polisens utryckning. Klart att de tycker att det är kul.

Sverigedemokraternas topp har ­sedan valet 2010 satsat allt på att normaliseras. Rasism och nazism har ­officiellt fördömts. Media och etablissemanget har allt mer behandlat partiet som ett ”vanligt” parti.
På politikernas sommarkollo, Almedalen i Visby, har Sverigedemokraterna liksom de andra partierna i riksdagen en egen dag. Almedalen 2011 dånade partilåten ”Vi tar tillbaka vårt land” och Jimmie Åkesson hyllade ”samhörighet på nationell grund”.
I år fick SD den bästa dagen, söndagen, för att driva propaganda mot ”massinvandringen”. Almedalen gav SD-rasismen en plattform.
Aftonbladet och Dagens Nyheter har skänkt helsidor till Jimmie Åkessons inlägg om ”hotet från islam” och att ”somalier är analfabeter”. Under den senaste partiledardebatten i tv fick Jimme Åkesson visserligen kritik från de andra partiledarna, men han var ändå ”en i gänget” som skakade hand med alla efteråt.
I opinionen gick SD framåt till att bli tredje största parti, med över 10 procent i flera mätningar. Störst var ökningen bland högutbildade och partiet fick även för första gången ökat stöd bland kvinnor.

Så kom Expressens publicering av SD:s tilltänkte justitieminister Kent Ekeroths film från ”den underbara natten” 2010 med Erik Almqvist och Christian Westling, alla tre vid det laget kandidater till riksdagen.
För Sverigedemokraternas fasadputsning var filmen en katastrof. Den utlöste en kris som har potential att splittra partiet.
Filmen var ett avslöjande för de politiker, journalister och andra som trott sig se en normalisering av SD – eller själva har drivit på för en ­sådan.
De tre ledande SD-politikerna uppträdde öppet rasistiskt, sexistiskt, lögnaktigt och fåraktigt.
För oss antirasister var det inget nytt, bara en bekräftelse på vad SD står för.

”Håll inte på och jävlas med svenskarna”, skriker Erik Almqvist till komikern Soran Ismail som han kallar ”svenskfientlig”. ”Det här är mitt land – ni kommer att få problem i framtiden”, följde han upp med.
Almqvist fortsätter:
– Det är mitt land – du beter dig som en babbe [babian]. Då har du ingenting här att göra.
– Det är inte upp till dig, svarar Soran Ismail.
– Jo, det är upp till mig, är Alm­qvists svar.
SD:s partichef Jimmie Åkesson tvingas att inom ett par timmar sparka Almqvist som partiets ekonomisk-politiske talesman. SD har till och med startat en utredning om uteslutning av Almqvist.

Men när SVT:s Agenda intervjuar Åkesson fem dagar senare kan ­denne inte svara om Almqvists uttalanden är acceptabla. ”Det kan vara beroen­de på sammanhanget”, sa Åkesson.
”Sammanhanget” finns ju på filmen. Men vad Jimmie Åkesson säger är att det finns sammanhang när Soran Ismail kan betecknas som ”anti­svensk”. Det är äkta SD-politik.

Det är inte bara orden som är rasistiska på filmen. Erik Almqvist och de andra SD:arna angriper fysiskt en man som de kallar ”blatteälskare”. Mannen får en spark av Almqvist som även måttar ett knytnävsslag. Helheten i SD:s reaktionära syn visas när Almqvist kallar en kvinna som ingriper för ”hora”. En annan kvinna får en rejäl knuff.
De tre SD:arna nöjer sig inte med det. Strax därefter plockar de upp de numera berömda järnrören för att på nytt söka upp mannen. När ­denna film publicerades sa Kent Ekeroth att han ”känt sig hotad”. Erik Almqvist sa på TV4 att mannen tillhörde OG, ”Original Gangsters”.
Men när Expressen sedan lade upp fortsättningen på filmen hörs Alm­qvist säga att mannen ”har ­ingenting med dem att göra”, d v s inte alls var med i OG. Mannen, som till ­skillnad från de tre från SD var ordentligt full, var bara en av många som råkade komma i deras väg.
När Soran Ismail direkt efter händelsen på sommaren 2010 offentligt berättade vad som hänt svarade Alm­qvist med en egen film, där han framställde sig som den som hotats.
Sverigedemokraterna har i 2,5 år förnekat och ljugit om händelserna. Lögnerna och hyckleriet fortsätter när Jimmie Åkesson nu påstår att allt är nytt för honom.
Men enligt Aftonbladet kände Åkesson hela tiden till vad som verkligen hänt.
Almqvist och kompani ­uppträdde inte rasistiskt för att de var fulla eller ”mådde dåligt”. De sade vad de och Sverigedemokraterna verkligen står för.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!