Rasistiskt utspel från FP:s Sabuni

2010-08-19 13:12:29
Sverigedemokraternas hets mot flyktingar efterhärmas i allt större grad av de etablerade partier­na, då främst högeralliansen. Men även de röd- gröna går i riktning mot en inhumanare flykting- och integrationspolitik.

Som av en händelse har integrationsministern och folkpartisten Nyamko Sabuni lanserat en bok om integration just innan valet. Boken är full av förslag som attackerar både invandrare i synnerhet och låginkomsttagare i allmänhet.

Sabuni använder den högre arbetslösheten bland invandrare som svepskäl för att vilja avskaffa turordningsreglerna för alla. Vad hon inte säger är att resultatet blir att arbetsgivarna blir ännu mer enväldiga när de kan spar-ka vem de vill. Hur det skulle skapa fler jobb är en gåta.
Dessutom ska lönerna sänkas för ”enkla, lågbetalda jobb”, till exempel subventionerade städjobb för de rika. Som om dessa jobb inte redan var alltför lågbetalda och för många gör det omöjligt att leva på sin lön.
Sabuni vill också dra in föräldraförsäkringen för utlandsfödda kvinnor. Svenska föräldrar har rätt att ta ut föräldraledigheten tills barnet fyller åtta år. Nu vill Sabuni begrän­sa föräldraledigheten efter barnets ålder vid ankomsten till Sverige.
Precis som sänkt a-kas­sa inte ger fler jobb och attackerna på sjuka inte gör dem friska, kommer fattiga invandrarfamiljer inte att få jobb om in- komsterna sänks ytterliga­re.

Skandalöst nog stänger Socialdemokraterna inte dörren till förslaget.
– Jag vill inte stänga nå­gra dörrar. Det är arbetslinjen som ska gälla även för de här kvinnorna, sa Luciano Astudillo, integrationspolitisk talesman för S till Svenska Dagbladet i tisdags.

Samtidigt backar även Miljöpartiet, som varit de som med lite engagemang drivit frågan om flyktingamnesti.
Miljöpartiets Maria Wetterstrand ser nu ”väldigt, väldigt små förutsättning­ar” för en flyktingamnesti vid en rödgrön valseger.
Vad det handlar om är att de ger upp frågan till och med innan valdagen för att de inte tror att den vinner tillräckligt med röster och för att inte störa de mål man är beredd att ge upp i princip allt för: en plats i regeringen.
Rättvisepartiet Socialisterna står för uppbygget av en kämpande antirasistisk rörelse med krav på flyktingamnesti, återinförande av asylrätten, 400 000 nya offentliga jobb inom klimatomställning, infrastruktur och välfärd, kortare arbetstid, rätt till en lön att leva på o s v.
Första steget är valet 2010.
Rösta på Rättvisepartiet Socialisterna.

Jonas Brännberg
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!