Rättväsendet friar sexbrottslingar

2011-03-10 15:31:57
I veckan kom ny statistik som visar på att i Norrbotten leder få anmälda sexbrott till åtal. Hovrättens senaste friande dom, där en man påstod att han förgrep sig på en kvinna i sömnen, är ett exempel på rättsväsendets oförmåga att hantera sexbrott.

Redan i somras kom siffror som visade att endast 15 procent av antalet anmälningar om sexbrott mot barn ledde till åtal i Norrbot­ten. Nu visar nya siffror för de tre senaste åren att när det gäller sexbrott i allmänhet, mot både barn och vuxna är siffran 29 procent, 10 procent lägre än riksgenomsnittet.
Åklagarsidan för fram två förklaringar till detta: Att det rått brist på utredare av sexbrott mot barn och att domstolarna kanske har högre ”ribba” för fällan­de domar och att åklagare där- för inte väcker åtal om de inte tror att en fällande dom är möjlig.
Även om personalbrist kan vara en del av förklaringen, visar det ändå på rättsväsendets politiska prioriteringar och värderingar: Medan utredande av sex- brott mot barn är ett psykiskt tungt ensamarbete läggs det en­orma resurser på till exempel utvisningar av flyktingar och på att skydda Berns mot SAC:s block­ad efter att Berns utnyttjat papperslösa till slavlöner. Eller i samband med USA:s bombövning i Norrbotten, där antalet poliser i många fall översteg antalet demonstrerande.

Den senaste friande våldtäktsdomen från hovrätten för övre Norrland visar att ”ribban” för en fällande dom nästan är oöverstiglig.
I tingsrätten dömdes en 36-årig man till två års fängelse för våldtäkt. Han hade påbörjat ett samlag med en kvinna som låg och sov i en lägenhet i Haparan­da. När kvinnan vaknade upptäckte hon att det inte var hen- nes pojkvän utan 36-åringen som utförde den sexuella handlingen. 36-åringen förnekade uppsåt, då han menade att han kan ha utfört handlingen i sömn­en. Han ska alltså ha tagit sig från soffan i vardagsrummet där han sov, genom hallen och kök­et och via en dörr till sovrummet. Där ska han, fortfarande i sömn­en, ha dragit ner sina byxor, lagt sig i sängen och lyckats penetrera kvinnan bakifrån.
En sömnforskare skrev i ett utlåtande att det inte var helt uteslutet att det kan ha skett i sömnen och på det friade hovrätten, trots att mannen inte kunde påvisa att han någon gång tidigare har gått i sömnen. Till saken hör att en annan man i Haparanda friades från våldtäkt i en uppmärksammad rättegång bara något år tidigare. Den gången fanns det dock flera vittnen, däribland f d flickvänner, som styrkte mannens påståen­de om sömngångarbeteende.

Gång på gång kommer statistik och enskilda händelser som bekräftar hur rättsväsendet är indränkt i patriarkala strukturer och förhållningssätt. Det åter-speglas till exempel i de extremt höga beviskraven i sexualbrott jämfört med andra brott.

RS står för:
  • Avsätt sexistiska domare, utbilda rättsväsendet och polis­en.
  • Ge våldsoffer stöd genom hela processen.
  • Kommunala satsningar på skyddade boenden, jourer och vård av of­fer för sexualiserat våld och mäns våld, bättre belysning, gratis kollektivtrafik.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!