Rättvis handel – inte frihandel

2016-09-21 11:47:59

foto: Lina Rigney Thörnblom
Den europeiska protestdagen mot frihandelsavtalen samlade 500 i Stockholm.

Den europeiska protestdagen den 17 september mot EU:s så kallade frihandelsavtal med Kanada (CETA) och USA (TTIP) blev en väldig framgång. I Tyskland demonstrerade minst 320 000 personer i sju städer. 

I Sverige hölls livliga manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö mot ”fulhandeln” och avtalens direktörsdomstolar. I tisdags (den 20 september) genomfördes även en stor demonstration mot avtalen i Bryssel.

Den 17 september blev en ny milstolpe i kampen mot de avtal som storbolagen på båda sidor Atlanten gör allt för att trumfa igenom. 

Kampanjen mot CETA och TTIP har starkt folkligt stöd, inte minst i Tyskland där det har ägt rum en kraftig omsvängning i opinionen. Idag är det bara 17 procent som stödjer avtalen mot 55 procent för två år sedan. 

”Sällan har en fråga fött en sådan ilska. Över hela Tyskland har människor gått ut på gatorna för att demonstrera mot TTIP och CETA och de gör klart att man inte ger upp förrän båda avtalen har skrotats”, skrev tyska Deutsche Welle efter demonstrationerna den 17 september som ägde rum under parollen ”För rättvis handel – inte frihandel”. 

På en världsmarknad som kontrolleras av 500 multinationella bolag och de dominerade kapitalistiska nationerna finns ingen ”fri” handel.

Trots att flera EU-regeringar har börjat göra en helomvändning under galgen vad gäller TTIP-avtalet fortsätter de styrande sina försök att fullfölja den tidsplan som gäller för det färdigförhandlade CETA-avtalet. 

Dagarna innan protestdagen träffade den tyske ekonomiministern och vice förbundskansler Sigmar Gabriel Kanadas premiärminister Justin Trudeau och full enighet rådde om att tidsplanen ligger fast – CETA ska undertecknas vid EU-Kanada-toppmötet den 27 oktober. Ett motsvarande möte hölls ungefär samtidigt mellan EU- och handelsminister Ann Linde och Kanadas utrikeshandelsminister Chrystia Freelanden. 

Den svenska regeringen och skamligt nog också landets tre fackliga centralorganisationer LO, TCO och SACO tillhör CETA:s och TTIP:s ivrigaste förespråkare.Detta till skillnad från tyska DGB (LO-TCO) som är med i det nätverk som organiserade lördagens massdemonstrationer  och i Bryssel den 20 september var den fackliga centralorganisationen ABVV/FGTB en av organisatörerna.

Byggnads delar dock inte LO-toppens hållning. Vid manifestationen på Mariatorget i Stockholm, som samlade uppemot  500 deltagare, var Byggnads ordförande en av talarna. Andra som talade var Jens Holm (Vänsterpartiet), Carl Schlyter (Miljöpartiet), Guillermo Baquero (Latinamerikagrupperna) och Andrea Söderblom-Tay (JordensVänner). Alla tal genomsyrades av antikapitalism och kampvilja. 

I Malmö samma tid samlades omkring 400 personer mot de kapitalistiska avtal som hotar demokrati, offentlig sektor, arbetsrätt, miljön och konsumenträttigheter.

Rättvisepartiet Socialisterna säger: Stoppa CETA, TTIP och TISA, det gigantiska avtal för avregleringar av världens servicenäringar som bland annat EU, Japan och USA i i största hemlighet håller på att förhandla fram, måste stoppas. ■


Omkring 1 000 personer deltog i demonstrationen mot TTIP i Göteborg. Offensiv talade med bland andra Fredrik.

Varför demonstrerar du idag? 

– Det som skrämmer mig är överstatligheten och att det kommer bli utökade möjligheter för affärshemligheter, till exempel att dölja vad som tillsätts i mat. Det är enbart de ekonomiska intressena som styr, berättade Fredrik. 

Katarina Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!