Reaktionär normalisering i paradisen

Det viktigaste motivet till männens sexköpande beskrivs som en önskan att mannen åter ska ha makten i relationen samtidigt som kvinnan ska vara hans piga och alltid ställa upp på sex (Foto: Verbal förlag, omslag).

av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv

Joakim Medins senaste reportagebok Thailandssvenskarna skildrar en skrämmande värld där sexuella övergrepp och reaktionära idéer normaliseras i semesterparadisen. Under täckmantel kommer han nära in på de svenska sexköparnas liv i de thailändska prostitutionskvarteren och får en unik inblick i en mörk del av den svenska kulturen där grov rasism, sexism och en längtan tillbaka till ett traditionellt samhälle är normen bland män.

Journalisten Joakim Medin är sedan några år tillbaka känd för sin närgångna rapportering ifrån frontlinjen när kurderna stred för frigörelse från den syriska diktaturen. Den nyligen lanserade boken Thailandssvenskarna har ett helt annat tema; svenska sexköpare i utlandet. Boken är en uppföljning på den uppmärksammade rapporten Welcome to Sin City, som Medin skrev ifjol på uppdrag av lobbyorganisationen Fair Action.
Utrustad med dold mikrofon wallraffade Joakim Medin bland sexturisterna i den thailändska sexindustrin under två månaders tid. Genom att låtsas vara sexturist etablerade han bekantskaper med en mängd sexköpande svenska män för att undersöka deras beteenden och tankevärld. Medin menar att granskningen av de svenska sexköparna är nödvändig, eftersom deras reaktionära värderingar i slutändan kommer att påverka Sverige när de reser hem igen.

Medin identifierar tre gemensamma nämnare hos männen som han möter: De motsätter sig de allt mer jämlika könsrollerna i Sverige, de klagar över den svenska invandringspolitiken och de röstar på Sverigedemokraterna.
Det viktigaste motivet till männens sexköpande beskrivs som en önskan att mannen åter ska ha makten i relationen samtidigt som kvinnan ska vara hans piga och alltid ställa upp på sex. Även ensamhet bland män som upplever sig oförmögna att träffa en partner i Sverige är ett motiv till sexköp.
Kvinnorna i sexindustrin är nästan utan undantag fattiga. Det är fattigdomen och behovet att försörja familjen som driver kvinnorna till prostitution, vilket också blir tydligt av att de flesta som Medin träffar kommer ifrån den fattiga Isanprovinsen i nordöstra Thailand.

De motsätter sig de allt mer jämlika könsrollerna i Sverige, de klagar över den svenska invandringspolitiken och de röstar på SD.

Förutom sexköp i Thailand diskuterar boken så kallad ”fruimport”, att män åker till ett land och lockar med sig en partner med löften om ett materiellt sett bättre liv. Det är inte ovanligt att männen försöker begränsa kvinnornas självständighet genom att förvägra dem pengar, språkundervisning eller med direkta hot. 
Parallellen till förtrycket av kvinnorna i länder som Saudi­arabiens är slående. Förtrycket av ”thaifruarna” underlättas av migrationspolitiken, då de enbart får tillfälliga uppehållstillstånd som är helt beroende av äktenskapet.
Kopplingen mellan de svenska sexköparnas tankegods och extremhögern är slående. Medin sammanfattar deras dubbelmoral: 
”Ingen av dem anammar den lokala kulturen eller gör några ansatser för att integreras i det thailändska majoritetssamhället. Samtidigt ondgör de sig över utlänningar i Sverige som inte integreras i det svenska majoritetssamhället.”

Thailandssvenskarna är en unik skildring av de svenska sexköparna och deras rasism och sexism. Deras reaktionära syn på kvinnor, relationer, könsroller, invandrare och muslimer är lika obehaglig som den är relevant för att förstå den växande polariseringen. 
Den politiska tystnaden kring denna manliga minoritetskultur behöver brytas, eftersom den är en del av det kanske största hotet mot ”svenska värderingar” om jämlikhet, jämställdhet och solidaritet.

Författare: Joakim Medin 
Förlag: Verbal förlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 200

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!